Metal Sistem Banner

Агроинсект

Бюлетин

Препоръчани имоти

Квадратура: 400.00 кв.м.
Цена: 2 100.00 €
Квадратура: 400.00 кв.м.
Цена: 2 100.00 €
Квадратура: 2 017.00 кв.м.
Цена: 2 500 000.00 €
Квадратура: 480.00 кв.м.
Цена: 1 250.00 €
Квадратура: 400.00 кв.м.
Цена: 2 000.00 €
Квадратура: 430.00 кв.м.
Цена: 1 935.00 €

Анализ и новини от Първа международна конференция за индустриални имоти, София 2018

Анализ и новини от Първа международна конференция за индустриални имоти, София 2018

източник: БГСКЛАД

Първата международна конференция за индустриални имоти беше открита от заместник министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който официално зададе посока за очертаване на добрите практики и градивни тенденции в развитието на пазара на индустриални имоти в България в рамките на Европейския пазар.

Генерални спонсори на събитието бяха Металсистем и Индустриален парк Марково.

Организатора на събитието, собственика на платформата за индустриални имоти БГСКЛАД - Симеон Митев, вдъхнови публиката, искрено и лично сподели професионалния си опит в бранша както и предостави професионална информация за партньорската мрежа на БГСКЛАД, работеща в цялата страна. Представители на БГСКЛАД от градовете (София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Габрово, Шумен, Сливен, Плевен) направиха анализ на пазара в съответните региони.  Поднесена бе и статистическа информация във връзка със заетост и цени на индустриални имоти.

За Пловдив пазарът на индустриални имоти се е развивал във възходяща посока през 2017 г.  и сега се наблюдава спад от 15% при сделките за наеми и с 30% на сделките за продажба. Атанас Ласков уточни още че за миналата година акцентите са били върху покупките на терени, 2018г. година фокусът е изместен върху проекти за изграждане на складови бази за собствени нужди на местния бизнес, като интересът е насочен основно към складове с малка площ до 300 кв. м.

Тони Танев от БГСКЛАД-Варна уточни за пазара във Варна, че търсенето и предлагането на индустриални и логистични площи се запазва. В последните месеци е застъпено търсенето на малки складови площи за покупка от сегашни активни наематели. В града се наблюдава увеличено строителство на нови складови бази.

Цените в морската столица се запазват на ниво от 3,5-4,5 евро на кв. м за новопостроени складови площи и между 2 и 3 евро на кв. м при останалите складове, като при първите от основно значение е локацията, а при вторите – състоянието им. Цената за продажба на готови складови бази достига между 300 хил. и 600 хил. евро, а при индустриалните терени се наблюдава увеличено търсене на по-малки формати до пет декара с уредена комуникация.

Тони Танев сподели още че сделките с промишлени терени в градските локации се сключват на цена между 80 и 160 евро на кв. м. Търсенето се движи главно от дългогодишни наематели на складове, които инвестират с цел разработване на собствена производствено-складова база.

От БГСКЛАД подчертаха че тенденцията в града е към модернизиране на складовите бази, тъй като нараства търсенето на нови площи от страна на наемателите, според от БГСклад.

Валентин Косев от БГСКЛАД-Бургас, уточни, че наемните нива остават непроменени, а квадратурите се увеличават. Най-голям интерес предизвикват обекти с площ между 300 и 500 кв. м, като тя нараства спрямо 2017 г., когато най-популярни са били имотите с площ между 100 и 300 кв. м. Постаянни остават цените за наем на складове в града – между 2,5 и 3,5 евро на кв. м.
Най-голямо развитие се наблюдава при имотите за продажба и парцелите, като продажните цени варират между 30 и 150 евро на кв. м в зависимост от локацията на индустриалния имот.