Metal Sistem Banner

Агроинсект

Бюлетин

Препоръчани имоти

Квадратура: 400.00 кв.м.
Цена: 2 100.00 €
Квадратура: 400.00 кв.м.
Цена: 2 100.00 €
Квадратура: 2 017.00 кв.м.
Цена: 2 500 000.00 €
Квадратура: 480.00 кв.м.
Цена: 1 250.00 €
Квадратура: 400.00 кв.м.
Цена: 2 000.00 €
Квадратура: 430.00 кв.м.
Цена: 1 935.00 €

Пазарът на индустриални и логистични площи: растяща експанзия на аутомотив производители и недостиг на качествени спекулативни проекти

Пазарът на индустриални и логистични площи:
растяща експанзия на аутомотив производители и недостиг на качествени спекулативни проекти

Източник: https://gradat.bg
Фотограф: Градът.бг

Инвеститорският интерес към пазара на индустриални и логистични площи в България ще продължи да расте в следващите три години. Все още реализацията на сгради за собствени нужди и т.нар. строителство по поръчка (build to suit) доминира пазара, но потребителското оживление доведе до дългоочакваното раздвижване и при спекулативните площи. Необходими са повече насърчителни мерки от страна на държавата за развитие на индустриални паркове и зони, които да привличат по-големи чуждестранни инвеститори. Това споделиха участниците в индустриалния панел на BalRec 2018.

Експанзията на производители от автомобилния сектор остава ключовия двигател на пазара на индустриални площи, а 3PL и фармацевтичните компании – на модерна логистика.

Фотограф: Градът.бг

България е пазар с потенциал, и дори при растящи разходи за работна ръка, е конкурентна дестинация. Най-важният фактор е развитието на икономиката, което влече след себе си логистика. Това коментира Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални и логистични площи" във Forton|Cushman&Wakefield. Той подчерта, че успешните проекти, които се реализират в Европа печелят с правилен подбор и на локация и на обем, както и изграждане на необходимата довеждаща инфраструктура. Необходимо е да се стремим към този пазар с инвестиране в по-мащабни и модерни индустриални паркове и зони.

Динамичното развитие на автомобилната индустрия ще продължи и в следващите години с разширение на производствените мощности и нови локации, отбеляза и Даниела Бойчева, мениджър "Индустриални и логистични площи" в Colliers International. Тя се позова на данни от направеното за втора поредна година съвместно проучване с Аутомотив Клъстер България, според което над 50% от компаниите планират разширяване на дейността си с наемане на допълнителен персонал, а над 70% предвиждат инвестиции в допълнително оборудване. Главните предизвикателства пред автомобилната индустрия, според респондентите, са бюрокрацията, инфраструктурата, правната система и дисбалансът между търсене и предлагане на пазара на труда.

Според Симеон Митев, собственик на платформата БГСклад, се наблюдава подем в цените на наемите и за покупко-продажба на индустриални и логистични имоти във водещите градове в България.

Това е продиктувано от недостатъчното предлагане на качествени площи.

Най-търсени остават малките площи – от 300 до 600 кв. м, които обслужват местния пазар, както и големите складове и индустриални имоти с площ от 1 000 до 10 000 кв. м на комуникативна локация с изградена инфраструктура. През 2018 г. се повишава интересът на инвеститори към индустриалните зони на Стара Загора, Горна Оряховица и Шумен.

Засилена активност има при мащабния проект "Индустриален Парк София Изток" (Industrial Park Sofia East), който се изгражда на над 700 дка площ в района на Гара Елин Пелин, съобщи Александър Гебов, управител на "Паладин Пропърти Дивелъпмънт".

През последните три години успешно се реализира първата фаза на проекта, която включва 4 логистични складови сгради - клас А, всяка с близо 11 000 кв. м РЗП.

Фотограф: БГСклад

......

За повече информация виж цялата статия: http://bit.ly/2S7txXT