Конференция BG Sklad 2018

Последно добавени

Квадратура: 4 000.00 кв.м.
Цена: 8000.00 €
Квадратура: 200.00 кв.м.
Цена: 400.00 €
Квадратура: 800.00 кв.м.
Цена: 1440.00 €
Квадратура: 1 000.00 кв.м.
Цена: 2000.00 €
Квадратура: 2 000.00 кв.м.
Цена: 1200.00 €

Metal Sistem Banner

Бюлетин

Препоръчани имоти

Квадратура: 5 300.00 кв.м.
Цена: 23 850.00 €
Квадратура: 2 592.00 кв.м.
Цена: 11 664.00 €
Квадратура: 1 990.72 кв.м.
Цена: 8 958.24 €
Квадратура: 432.00 кв.м.
Цена: 1 512.00 €
Квадратура: 550.00 кв.м.
Цена: 2 200.00 €
Квадратура: 9 000.00 кв.м.
Цена: 765 000.00 €
Квадратура: 5 500.00 кв.м.
Цена: 467 500.00 €

Строим индустриални зони колкото Слънчев бряг

Строим индустриални зони колкото Слънчев бряг

източник: http://www.monitor.bg/

Индустриални площи с големината колкото емблематичния курорт Слънчев бряг са застроени и се предлагат на потенциални инвеститори. Общата квадратура на държавните и частните зони е 17,5 млн. кв.м, от които повечето от половината се намират в Пловдив и са частна собственост, изчисли „Монитор“.

След бурното развитие на „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) до Пловдив през последната година и държавната компания „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) излезе под светлините на прожекторите. Дружеството управлява под шапката си зони с площ 6,8 млн. кв.м

Най-бързо разрастващите се държавни проекти са в Божурище и в Бургас. Най-добре развитата, но частна, се намира до Пловдив с 3,25 млн. кв.м заета площ и потенциал за развитие още два пъти колкото е в момента площта й.

Заетите в трите зони – София, Пловдив и Бургас, са общо 26 хиляди. Най-много са работниците в ТИЗ, които надвишават 25 хиляди, към момента до Божурище пътуват да работят около 800 човека. Очаква се до средата на 2018 г. броят на работниците в зоната да надхвърли 1000, а още четири компании до края на годината би трябвало да са изградили обектите си и активно да започнат наемане на служители. В „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ реалният брой открити нови работни места до момента е сравнително скромен – около 30. Причината е, че зоната е в напреднал процес на изграждане при сериозен интерес от страна на инвеститорите.

През последните години частните инвеститори започнаха да възраждат сектор, който години наред беше „под водата“. Cтaбилният pacтeж на бългapcĸaтa и блaгoпpиятнaтa cитyaция в cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa мoтивиpaт бългapcĸи и чyжди инвecтитopи дa влaгaт милиoни лeвoвe в нoви и paзшиpeниe нa вeчe cъщecтвyвaщитe пpoизвoдcтвa y нac.

Кой инвестира в индустрия у нас? В най-голямата зона до Пловдив направените инвестиции са за над 1 млрд. евро, от 120 привлечени инвеститори, като 80 от тях са чуждестранни. В близост до София са привлечени две чужди компании от Германия („Бер-Хелла Термоконтрол“ и „Райсволф“), един от Гърция (мелничарската компания с 250-годишна история „Лулис Мелс“) и от Дания – мебелната компания „Юск“. Датският гигант в момента изгражда логистичен център за цяла Югоизточна Европа на стойност 200 млн. лева, който трябва да бъде завършен до края на годината.

От НКИЗ в момента са в начална фаза на разговори с инвеститори от Германия, САЩ, Кипър, Южна Корея, Китай и др. Според техните конкретни изисквания им се предлагат подходящи терени – както в държавните индустриални зони, който управляват, така и на общински имоти, в сътрудничество с местните власти.

По-голямото предлагане води и до „специализация“ на зоните свързана със спецификата на работата, защото няма логика да се търси терен за мебелна компания в миньорски град. От НКИЗ предлагат локация, свързана със спецификата на населеното място и подходящи кадри. „Чуждестранна компания от хранително-вкусовата промишленост се обърна към нас с подобен въпрос и запитване за подходящи за целите й терени. Един от имотите, които сме й предложили, е в „Индустриален и технологичен парк – Бургас“, като в близост до него вече работят или изграждат обектите си шест различни фирми от същата индустрия“, дава пример изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес.

Интерес има и към терени, които НКИЗ предлага съвместно с общини. От държавното дружество развиват ad hoc проекти с всяка една община, която проявява интерес да развива своя зона. Първоначално местната администрация прави проучване на терените си и дава информация на НКИЗ, която подпомага намирането на инвеститори.

„Целта не е да съсредоточаваме инвестициите само в София, а в цялата страна“, коментира Барес. По тази концепция се работи с повечето по-малки зони в страната. Пример за такъв проект е предстоящото подписване на меморандум за сътрудничество с община Горна Оряховица, за да се насочи инвеститорският интерес към новата индустриална зона в района на летището до града. Интересът към Горна Оряховица е подсилен и от това, че общината е водещ жп център у нас. Други инвеститори виждат като подходящи терени, които община Кюстендил идентифицира като индустриална зона – заради близостта със Сърбия и Македония. За трети интересен е Сандански заради близостта си със Солунското пристанище. Предстои да се развива и държавна индустриална зона в Кърджали. За терените, които са в процес на апортиране, има заявени конкретни инвеститорски интереси от компании от Турция и Гърция.

През годината се очаква дeceтĸи нaши и чyжди ĸoмпaнии oт paзлични ceĸтopи да пoдгoтвят cepиoзни инвecтиции в ТИЗ освен в индycтpиaлнитe зoни в Coфия, Бypгac и Pyce. Πpeдпpиятиятa ca c шиpoĸ cпeĸтъp нa дeйнocт - oт xpaнитeлнo-вĸycoвaтa и тeĸcтилнaтa пpoмишлeнocт, дo виcoĸoтexнoлoгични пpoизвoдcтвa ĸaтo тoвa нa aвтoмoбилни ĸoмпoнeнти и мoдepни мaшини c цифpoвo yпpaвлeниe. Oĸoлo 20 ĸoмпaнии, пoвeчeтo oт ĸoитo бългapcĸи, щe инвecтиpaт дeceтĸи милиoни лeвoвe в TИЗ. Гoлeми чyжди инвеститори cъщo ca дoгoвopили дa пocтpoят фaбpиĸи около Пловдив, като вложенията там щe oтвopят нaд 1000 нoви paбoтни мecтa дo ĸpaя нa гoдинaтa, стана ясно през миналата седмица по време ĸoнфepeнция за индустриално строителство и инвестиции.

Цялата статия може да прочетете тук: http://bit.ly/2FWsvrR