Анализ, новини и акценти от Втора международна конференция за индустриални имоти, София 2019

Анализ, новини и акценти от Втора международна конференция за индустриални имоти, София 2019

източник: www.dnevnik.bg/

На 16 Октомври 2019 год. платформата БГСКЛАД бе домакин на единственото по рода си събитие свързано с пазара на индустриални имоти у нас и в чужбина.

За пета поредна година организаторите на това събитие дадоха платформа за различни гледни точки и търсеха отговор на въпроси от държавни институции, големи индустриални компании, фирми за оборудване, потребители и крайни клиенти.

Събитието бе открито по традиция от собственика на платформата г-н Симеон Митев, който поздрави всички държавни институции, спонсори, партньори и гости, а след него главния спонсор г-н Росен Наумов - представител на "Лоджисткс Парк София" поздрави участниците с кратко приветствие.

По традиция откриването продължи със зам. министъра на Икономиката, г-н Лъчезар Борисов. Той няколко пъти подчерта, че през годините платформата БГСКЛАД се е превърнала в институционален партньор на Минитерство на икономиката. Той допълни, че подобни конференции са от голямо значение за развитие не само на отрасъла, но и на икономиката в страната ни като цяло.

В първия панел на конференцията чухме гледните точки на държавните институции, които дадоха оптимистична оценка и очертаха положителни тенденции за развитието на сектора. В панела взеха участие г-н Стамен Янев - изпълнителен директор на "Българска агенция за инвестиции", г-н Стамен Стамов от "Индустриален и логистичен парк Бургас", г-н Никола Стефанов от "Свободна Зона – гр. Русе", г-жа Ценка Божилова от "Адванс Експертни Оценки" и Васил Велев от "Асоциация на индустриалния капитал в България". Държавните институции смятат, че с влизането на закона за индустриалните зони ще се решат редица казуси и ще се минимизират съпътстващите проблеми в сектора.

За първи път в конференцията взе участие оценителската компания "Адванс Експертни Оценки". Нейния представител г-ж Ценка Божилова запозна аудиторията с дейността на Адванс и изтъкна някои от предимствата на оценителската компания, като важен фактор във всяко едно инвестиционно намерение.

Във втори панел от изминалата конференция, взеха участие всички регионални представитетели на БГСКЛАД в страната. Поради големия обем от информация и статистическа информация, организаторите прецениха, че по-достъпно и лесно би било, да изнесат информацията за България под формата на видео материал. В него всеха участие почти всички големи градове в страната, а именно – София, Пловдив, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Шумен, Благоевград, Пазарджик, Разград, Габрово, Видин, Враца и Петрич.

Повечето представители на БГСКЛАД споделиха, че към момента пазара на индустриални имоти не е особено активен и, че инвеститорите не са особено активни. Има търсене предимно на имоти с по-малки квадратури и на ниски нива на наемите 3 лв. за кв.м площ. както и на ниски цени за покупка, повече на фирми от дребния и среден бизнес. Развива се тенденцията за покупка на нови складове от дългогодишни наематели. Нараства инвестиционния интерес към строителството на търговско-складови бази и логистични центрове. Сключват се сделки за придобиване на компактни търговско-складови бази с комерсиални локации.

Цялата статия може да видите тук: https://bit.ly/2WEDU9c

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook

БГСКЛАД