Бизнес имотите по света: Възстановяване в Азия, предпазливост в Европа

Бизнес имотите по света: Възстановяване в Азия, предпазливост в Европа

Общият обем на инвестициите от началото на годината е намалял с 31%

Източник: www.investor.bg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Инвестициите в бизнес имоти в света постепенно се възстановяват, сочат данни на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието World Property Journal. Продажбите на имоти в световен план са нараснали с 23% на тримесечна основа през третото тримесечие и са достигнали 147 млрд. долара, подкрепени най-вече от скока с 34 на сто в САЩ. На годишна база глобалният обем на инвестициите е намалял с 48% и с 31% за деветмесечието.

Нагласите на инвеститорите са се засилили значително в Азия, където броят на заразените с COVID-19 намалява. Същото важи и за части от Европа, но новият ръст на заразените през последно време в страни като Франция и Италия заплашва да спре възстановяването. В Северна и Южна Америка, въпреки подобрението при по-широката икономика, инвеститорите остават в период на намиране на точната цена и избягване на риска.

Северна и Южна Америка

Инвестиционният обем в региона е нараснал с 30% на тримесечна база до 64 млрд. долара, като се е върнал на нивото си отпреди десет години. САЩ са съставлявали 96% от инвестиционната активност в региона. Но спадът с 59% на годишна база през третото тримесечие и с 44% за деветмесечието е най-големият сред трите глобални региона. В Северна и Южна Америка не е регистрирана нито една сделка с институционален инвеститор за второ поредно тримесечие.

Активността е нараснала във всички сектори на недвижимите имоти през третото тримесечие, водена от силния скок на тримесечна основа на инвестициите в многофамилни жилища. С относително стабилни перспективи за търсенето и приходите секторът на многофамилните жилища е най-популярният клас активи в региона от 2017 г. насам. На годишна база индустриалните и логистични имоти са отбелязали най-малък спад на инвестиционния обем от 25%. Цените на многофамилните и индустриалните активи са се възстановили бързо, тъй като са били търсени за защита от забавянето на пазара. Доходността от инвестициите също е останала стабилна.

Офисите са регистрирали най-малкия тримесечен ръст (9%) заради продължаващата несигурност относно използването на офиси в дългосрочен план на градски пазари като Ню Йорк и Сан Франциско. Делът на сектора в общия обем от инвестиции на пазара на бизнес имоти в Северна и Южна Америка е намалял до 23% през второто и третото тримесечие спрямо 25% през 2019 г. Хотелите и търговските площи са били засегнати най-тежко със спад от съответно 73% и 46% на инвестиционния обем за деветмесечието.

......

Цялата статия може да прочетете ТУК.

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook