Бум на изграждане на складове в Югоизточна Европа заради пандемията

Бум на изграждане на складове в Югоизточна Европа заради пандемията

Румъния, България и Сърбия са сред предпочитаните от чуждестранните компании държави

 

Източник: http://www.capital.bg
Снимка: ©  Надежда Чипева

Логистичните и складови компании ускоряват плановете си за експанзия в Югоизточна Европа, където се очаква бизнесът им да процъфтява, тъй като пандемията стимулира производителите да преместят операциите си в близост до основните пазари.

Подобно на други компании в сектора, нидерландската група Raben наблюдава нарастващ интерес от страна на фирми, които се стремят да създадат вериги за доставки в близост до основните западноевропейски пазари, за да избегнат скъпоструващи смущения като тези, причинени от COVID-19. Частната група Raben, която оперира в 13 европейски държави и обслужва индустрии, сред които търговията на дребно и автомобилостроенето, очаква нарастващите разходи навсякъде в развитата част на Европа да стимулират растежа в югоизточните държави и на Балканите. Raben и други фирми за индустриални складове заявиха, че водят преговори с компании, които искат да изместят някои от операциите си от Азия и други места, но е твърде рано да споделят подробности.

От Азия към Европа

"Компаниите ще се върнат от Азия в Европа. Трябва да сме готови да ги поемем, когато това се случи", твърди ръководителят на Raben за Централна и Източна Европа Томаш Незвицки пред Reuters. Той допълва, че компанията ще отвори три нови складови помещения в Румъния тази година, за да добави към портфолиото си от седем, тъй като ускорява плановете си за разширяване.

Като страни - членки на ЕС, Румъния и България заедно с някои съседни страни като Сърбия са предпочитани от чуждестранните компании. У нас, както и у нашите съседи често пъти е по-евтино и по-лесно да се стартират проекти, казват служители на Raben и анализатори. Големият набор от квалифицирана работна ръка в региона и по-малкото затрудняващи изисквания за разрешителни за изграждане на нови съоръжения помагат да се привлекат производителите от по-утвърдени бази, като Чехия например, казват складовите и логистичните оператори. Подобрението на пътищата и друга инфраструктура, както и събития като излизането на Великобритания от ЕС и променящите се отношения с Китай засилиха перспективите в региона, добавят те.

"Тези фактори имат потенциала да доведат някои производствени или логистични дейности в Румъния, особено ако вземем предвид, че разходите за труд в производството например са сравними между Румъния и Китай", твърдят от компанията за недвижими имоти Colliers International при разкриването на перспективите за пазара през 2021 г. Чуждестранните инвеститори също са привлечени от доходността от индустриалните и логистични имоти. През 2020 г. тя се колебаеше между 8 и 10% за Румъния и България и 5-7% в Полша, Чехия, Словакия и Унгария, в сравнение с 4.5% в Германия или Франция, добавят от Colliers.

Заплатите в Сърбия са около три пъти по-ниски от тези в Чехия, а в България и Румъния са на около половината от чешките. Според Андрю Пиърсън от консултантската компания за недвижими имоти JLL това е друг фактор, който спомага за привличането на производители. "Големите производствени изисквания се движат на юг", твърди Пиърсън, генерален мениджър на компанията за Чехия, пред Reuters. "България, Румъния и Сърбия - те ще повлияят на целия регион."

Докато Централна Европа остава привлекателна за търговията на дребно и складовия бизнес поради близостта до по-големи пазари като Германия, растежът от онлайн търговци на дребно като eMAG също помага за увеличаване на търсенето на складове.

.........

Цялата статия може да прочетете тук: https://bit.ly/3nb1Lfi

 

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

Facebook