Бумът на онлайн пазаруването стимулира търсенето на складове

Бумът на онлайн пазаруването стимулира търсенето на складове

В Европа ще са необходими още почти 28 млн. кв. м, а във Великобритания - още 60 млн. кв. м пространство, прогнозира консултантска компания

 

Източник: http://www.investor.bg
Снимка: FreeImages

Хиляди нови складове ще са необходими в Обединеното кралство и Европа заради бума на онлайн пазаруването след пандемията, прогнозират от консултантската компания за недвижими имоти CBRE.

Коронавирусът доведе до скок в електронната търговия и CBRE изчислява, че до 2025 г. в Европа ще са необходими допълнителни почти 28 млн. кв. м складови площи.

Великобритания, която е един от най-развитите пазари за електронна търговия в света, ще има нужда от около още 60 млн. кв. м пространство, еквивалентно на 14% от съществуващите складови площи.

Инвеститорите на имоти се впуснаха в логистичния сектор по време на пандемията, като залагат, че промяната в навиците на пазаруване ще остане трайна.

„Смятаме, че пандемията може да е причинила три- до петгодишно ускорение в тази промяна на начина, по който хората консумират стоки [в Европа]“, казва Джеймс Сепала, ръководител недвижими имоти в Европа за Blackstone, която инвестира милиарди в сектора.

„Стоките, закупени онлайн, изискват около три пъти повече логистични пространства. Ако вярвате в продължаващия растеж на електронната търговия, има смисъл да вярвате в необходимостта от логистични площи“, добавя той.

Данните, публикувани от британската служба за национална статистика, показват, че щом магазините бъдат отворени отново, онлайн търговията на дребно може да се свие.

Онлайн разходите като процент от общите продажби на дребно в Обединеното кралство достигат рекордните 36,3% през януари тази година, почти двойно повече в сравнение с пандемичните нива. След като магазините бяха отворени, онлайн разходите през май паднаха леко до 27,3% от общия размер.

.............

Цялата статия може да прочетете тук: https://bit.ly/3mMUIJW

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

Facebook