COVID-19 СКЪСЯВА ВРЕМЕТО ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ИМОТНИ СДЕЛКИ

COVID-19 скъсява времето за сключване на имотни сделки - онлайн дискусия за имотния пазар в Пловдив и Стара Загора

На пазара са останали само мотивираните купувачи, които са готови да пристъпят към закупуването на имот
 

Източник: www.invesrtor.bg


Снимка: EPA/БГНЕС

Коронавирусната криза е оптимизирала процеса по покупка на жилищен имот, тъй като на пазара са останали само мотивираните купувачи, които са готови да пристъпят към закупуването на имот. Времето за огледи е намаляло, а необходимият период за сключване на сделка се е скъсил. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за имотния пазар в Пловдив и Стара Загора, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Блокадата от средата на март до средата на май с цел овладяване на разпространението на коронавируса е поставила жилищните пазари в двата града на пауза, огледите са спрели, а това се е отразило и на броя на сделките. В Пловдив той е намалял с около 10% през първото тримесечие, спад е отчетен и между април и юни, съобщи Анна Димитрова от агенция „Омега-А“.

........

Покупките на складови и производствени площи се увеличават

През 2019 г. в търсенето на индустриални и складови площи под наем в Пловдив е започнало забавяне, но в същото време се е увеличил интересът към покупка на такъв тип имоти с цел излизане на инвеститорите от наемни отношения и инвестиране в собствени бази, съобщи Атанас Ласков, представител на платформата БГСКЛАД.

„В началото на 2020 г., с обявяването на извънредното положение, бизнесът с индустриални и складови площи почти застина, но това беше краткосрочно. През март, април и началото на май наемният пазар се сви почти с 90%, въпреки че остана активно търсенето на складови площи от 200-250 кв. м от фирми за търговия с бързооборотни стоки, логистични и куриерски компании. При тях коронавирусът се отрази по-скоро положително на бизнеса им, те постигнаха ръст на продажбите и се активизираха в търсенето на такъв вид площи“, отбеляза Ласков.

През същия период производствените площи са отчели много сериозен спад, тъй като са останали извън търсенето на пазара. „Това оказа влияние на цените и на наемните нива. При складовите площи от 200-250 кв. м не се забеляза спад на цените, а дори дефицитът им доведе до траен ръст. При производствените площи обаче имаше свиване на цените с почти 40%. Липсваше и интерес от инвеститори, които да се позиционират на производствени площи между 500 и 5000 кв. м“, посочи Ласков.

В същото време цените на пазара на покупко-продажби са останали стабилни и дори са се повишили с 10%-15% заради засиления интерес от страна на купувачите и липсата на достатъчно предлагане. „Търсенето беше движено основно от фирми, които бяха постигнали добри печалби през последните четири-пет години и бяха готови да инвестират в собствени производствени бази. Най-търсени са имотите на цена от 300 хил. до 600 хил. евро“, каза Ласков.

Бурното строителство на нови проекти със спекулативна цел обаче е спряло, тъй като инвеститорите очакват по-добри времена. Въпреки това има готови проекти, които може да излязат на наемния пазар до една-две години.

„Пазарът на градски складове все още не е познат в Пловдив, но смятам, че това е ниша, която скоро ще добие голяма популярност и очаквам развитие в тази посока. Този тип складове са от полза за малки търговски обекти“, посочи Ласков.

........

Цялата статия може да прочетете тук: https://bit.ly/3oQdf6P

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook