Елин Пелин: Складът на София

Елин Пелин: Складът на София

В общината има приток на инвестиции, но се строи хаотично без общ устройствен план и инфраструктурата се задъхва

 

източник: https://www.capital.bg

В община Елин Пелин се концентрират много инвестиции в сгради. За последните две години например те са близо 300 млн. лева по изчисления на кметството. Съдейки по издадените строителни разрешителни, инвестиционният апетит расте. Общината, с която София граничи на изток, се оформя като логистично-производствената база за големия град - негов склад, паркинг и работилница. Ако за типичната българска община потокът проекти в Елин Пелин е сбъдната мечта, то в общината той освен радости носи и тревоги. Най-вече защото развитието на публичната инфраструктура диша праха, тоест изостава от инвестициите. Това рефлектира най-вече върху живота на местните жители. "Не искаме тирове" скандираха част от тях на протест в района преди седмица. Той беше третият от поредица срещу мръсотията, шума, липсата на вода и претоварените пътища.

Меката на логистикатаДържавата е тази, която може да влезе стратегически
в общината и да създаде необходимата пътна инфраструктура,
която да поеме всички тези автомобили, които са следствие на инвестициите,
казва кметът Ивайло Симеонов.

Фотограф: Юлия Лазарова

"Напълно наясно съм, че с две магистрали на територията си и подбалканския път като даденост ние сме най-интересният притегателен център най-вече за логистичния, но и за производствения бизнес", казва Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин. Пазарът на София също има своята гравитация. Разстоянието от центъра на Елин Пелин до центъра на София е едва 29 км. Летището е на 30 минути. Магистралите водят към Румъния, Турция и Гърция. През общината минава жп линия.
Търговските вериги оцениха тези дадености още преди десетина години. Свои логистични бази в Елин Пелин имат "Технополис", "Билла", "Фантастико", DM, "Лидл", "Офис 1", "Орбико" и др.

"Ние вече сме оценили района като един от най-интересните и бързоразвиващи се райони за логистика и складови площи - като локация, като транспортни връзки, като възможности за инфраструктура. Близо е до София – а ако включим и Пловдив, който е на час път, населението става 2 млн. души. Район, подходящ за леки и чисти производства, за дистрибуторски, складови и производствени сгради", казва Александър Гебов, управител на дружеството за проектен мениджмънт на "Индустриален парк София-изток", исторически първият проект от типа логистичен хъб в региона. Той е върху 680 дка между с. Гара Елин Пелин и с. Нови хан. Близо до с. Нови хан се намира логистичен парк East Ring. Тази година там ще излязат на пазара около 12 хил. кв.м нови складови площи. С най-новия проект - "Логистичен парк София", складовите площи ще се увеличат с още 58 хил. кв.м. Той е в зоната "Равно поле - Верила", в която има фирмени логистични бази, предприятие за стоманобетонови конструкции, множество малки и средни фабрики в стопанския двор на Равно поле и на територията на бившия химически завод "Верила". И това е само една от шестте зони в общината, в които се концентрира бизнес, по информация на главния архитект Стефан Аспарухов.

Инвестициите се забързват

Фотограф: Юлия Лазарова

Активността в Елин Пелин нараства, по наблюдения на кметството. През 2018 г. са издадени разрешителни за строеж за 142 500 кв.м. За сравнение - предходната година те са били за 86 600 кв.м, а година по-рано - за 61 000 кв.м. Около 85% от тези площи са за индустриални цели, останалите - за жилищни. "И това не са спекулативни строителни разрешителни. Три четвърти от тях се реализират в законовия срок от три години", казва арх. Аспарухов. Приходите от такси, свързани със строителство в община Елин Пелин за последните три години са за 2.1 млн. лева, а за предходните осем – за 1.87 млн. лева.

......

Цялата статия може да видите тук: http://bit.ly/2Mj7C0g

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook

БГСКЛАД