ЕС инвестира 350 млн. евро в първата компания за вътрешни батерии в Европа

ЕС инвестира 350 млн. евро в първата гигакомпания за вътрешни батерии в Европа

 

източник: https://www.euractiv.com/

снимка: Northvolt
 

В четвъртък (30 юли) Европейската инвестиционна банка предостави заем в размер на 350 милиона евро на шведска компания, която се надява да ограничи значителен дял от световния пазар на батерии, като изгради най-зелените налични енергийни пакети.

В момента Northvolt изгражда своя гигафактор в Северна Швеция, където фирмата възнамерява да използва 100% възобновяема енергия и местни източници за производство на литиево-йонни акумулаторни клетки, предимно за използване в електрически превозни средства.

ЕИБ вече засили финансирането на демонстративен проект през 2018 г., което направи достатъчно, за да убеди заемодателя от Люксембург да се обедини с Европейския фонд за стратегически инвестиции на ЕС (EFSI) за много по-голям заем.

„Вярвам, че подкрепата на ЕИБ за финансиране на Northvolt е пример за учебник за това как нашите финансови и технически надлежни проверки могат да помогнат на тълпата частни инвеститори за визионерски проекти“, заяви заместник-председателят на банката, Andrew McDowell.

Банката е голям фен на проектите за батерии и още през май Макдауъл каза, че финансирането на ЕИБ ще достигне 1 милиард евро през тази година. Ако всички инвестиции се реализират, производственият капацитет на Европа ще се увеличи повече от два пъти.

Според плановете на Northvolt фабриката ще има първоначален годишен производствен капацитет от 16 гигаватчаса, който ще бъде увеличен до 40 GWh. За сравнение, Китай, най-големият световен производител по обем, извади 230 GWh през 2019 г.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович, който ръководи Американския съюз за батерии, заяви, че ЕС е на път да покаже „глобално лидерство“ в сектора благодарение на тясното сътрудничество между неговата институция и ЕИБ.

„Подкрепяйки този най-съвременен проект, ние също потвърждаваме своята решимост да засилим устойчивостта и стратегическата автономия на Европа в ключовите индустрии и технологии“, каза словашкият официален представител, като се позовава на стремежа на фирмата за „минимален отпечатък на въглерод“.

....

Цялата статия на английски може да прочетете тук: https://bit.ly/2XUp14z

 

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook