Европейският пазар на офиси се изправя пред най-големите предизвикателства след финансовата криза

Европейският пазар на офиси се изправя пред най-големите предизвикателства след финансовата криза

Влошаването на перспективите идва, след като Bank of England повиши основната си лихва с 0.5 процентни пункта

Източник: http://www.capital.bg
Автор: © Павел Бонкин

Наемодателите на офиси се сблъскват и със скока в цената на строителните материали, с навлизането на хибридната работа и с допълнителните разходи, необходими за спазване на екологичните норми    
©  Reuters

Експерти предупреждават, че европейският пазар на офис площи се изправя пред най-тежките предизвикателства от времето на финансовата криза насам, тъй като повишаващите се лихвени проценти и рязкото нарастване на разходите за строителството заплашват възстановяването му от пандемията. Според анализ на Bank of America (BofA) за пръв път от 2007 г. насам разходите за обслужване на дълговете на собствениците на офиси са надвишили приходите от наемите заради по-високите лихвени проценти и по-общото затягане на финансовите условия, съобщава Financial Times.

"Когато се говори за лихвени проценти, те представляват само около една четвърт от разходите по заеми за европейските компании за недвижими имоти. Кредитният спред е скритата част на айсберга", казва анализаторът по недвижими имоти в BofA Марк Моци. Тя има предвид мярката за това колко повече трябва да плати една компания, за да вземе заем, в сравнение с държавен емитент.

През последните 12 месеца кредитните спредове са се усвоили за британските компании за недвижими имоти и почти са се утроили за европейските, показват изчисленията на BofA, което е знак, че инвеститорите в облигации са все по-загрижени за платежоспособността на тези компании. Според управителя на компанията за недвижими имоти Savills Марк Ридли през първото тримесечие на годината стойността на сключените сделки в Лондон е била със 105% по-висока от средната стойност за последните 10 години, а през второто тримесечие тя е била с 27% по-ниска от това ниво. Според експерти предизвикателствата могат да се увеличат, когато се наложи на купувачите да рефинансират дълга, с който са закупили сградите.

"Погледнете финансовата криза и какво се случи - критичните точки бяха моментите на рефинансиране, там може да настъпи натиск", казва Адам Голдин, ръководител на британския клон на китайския строителен предприемач CC Land. "Ако просто нямате пари за рефинансиране, тогава нямате пари... Има много организации като фондове, които са от затворен тип и не могат да влагат повече пари, така че единствената им посока е да продават. Тогава ще разберем колко капитал има за покупка", добави той.

..................

Целият материал може да прочетет тук: https://bit.ly/3RRlXQz

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70 / +359 888 40 45 05

Facebook

БГСКЛАД