Индустриалните и логистични площи са във фокуса на инвеститорите у нас

Индустриалните и логистични площи са във фокуса на инвеститорите у нас

Макар и празни, офисите остават привлекателен актив за инвестиции

Източник: www.investor.bg

Снимка: GettyImages.com

 

През 2020 г. индустриалните площи изместват офисите като най-предпочитан сегмент от инвеститорите на пазара на бизнес имоти в България благодарение на развитието на онлайн търговията, стимулирано от пандемията. Това става ясно по време на конференцията BalRec, организирана от Градът Медиа Груп.

„Индустриалните имоти са смятани за най-сигурната инвестиция. Обемът на инвестираните средства в индустриални и логистични площи у нас е нараснал над три пъти от началото на годината до края на септември спрямо деветмесечието на миналата година“, съобщи Михаела Лашова, изпълнителен директор на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Думите й се подкрепят и от данните от проучване сред 250 лидери в сектора на недвижимите имоти, 500 инвеститори и 1500 наематели, представено от Женя Димитрова, ръководител на отдел „Недвижими имоти“ в компанията CMS. То показва, че привлекателността на активите от сектора на дистрибуцията и логистиката се е увеличила с 20% през последните пет години, като 80% от участниците в допитването ги оценяват като атрактивни за инвестиция.

В същото време привлекателността на офис площите е спаднала наполовина спрямо 2016 г., като едва 33% от анкетираните ги определят като атрактивен за инвестиция актив. Привлекателността на жилищните площи сред инвеститорите е нараснала с 16% през последната година, показва още проучването.

Тласък на строителството на индустриални и складови площи у нас е дало и поевтиняването на терените.

„Земята беше един от активите, които почти веднага след началото на пандемията коригира цената си. Тя не е хомогенен актив, има различни качества и цената й не е еднаква в цяла София, но почти навсякъде цените паднаха и това беше сигнал за инвеститорите в логистика. От април насам те придобиха немалко терени за бъдещи проекти за логистични площи“, каза Георги Киров, партньор в консултантската компания Colliers International.

В същото време инвестициите в търговски площи са намалели с 80%, тъй като след март не са били сключени никакви сделки за придобиване на молове, а започнали преди пандемията сделки не са били финализирани, тъй като инвеститорите са се отказали за тях.

„Много е трудно да се предвиди какво ще се случи, ако има още една блокада, с колко ще спаднат наемите в търговските площи и каква ще е покупателната способност на населението“, отбеляза Лашова.

По думите й макар и празни, офисите остават желана инвестиция, тъй като те са обвързани с дългосрочни договори, които не позволяват на наемателите да правят резки промени. В същото време разходите на компаниите за наем на площи са по-малки, отколкото за персонал, така че това не е огрочмно разходно перо в бюджетите им. Затова инвеститорите смятат, че инвестицията в офис площи все още е стабилна и перспективна, посочи Лашова.

„Наемателите имат желание да оптимизират площите си и търсят краткосрочни решения за преотдаване на площите и устойчив модел на работа на служителите им. В същото време собствениците на сградите се стараят да оптимизират разходите си и инвестират в подобрение на общите части. Те стават по-гъвкави, притиснати от факта, че има все по-малко наематели на пазара и по-малко случващи се сделки с офиси. При купувачите виждаме голяма несигурност относно ценообразуването, а това спира пазара и води до сериозни спадове“, каза Лашова.

Тя очаква служителите да се върнат трайно в офиса през втората половина на 2021 г. и ако наемателите са имали възможност да освободят част от офисните си площи, ще изпаднат в ситуация да наемат нови.

Към момента на офис пазара у нас се търсят уникални проекти със стабилен паричен поток. Увеличават се запитванията за офиси в центъра с няколко наематели, но такива проекти са много малко, отбеляза Лашова.

Според Елица Цанова, директор „Инвестиции“ в компанията Lion’s Head Investments, временните колебания не са били причина компанията да намали интереса си към пазара на първокласни офис площи в Централна и Източна Европа.

„Регионът има огромен потенциал, а за нас е важна дългосрочната доходност. На пазара в София и Букурещ съществуват качествени офисни продукти, наемателите са глобални компании с огромни площи, а възприятието за риск държи доходността висока и в двата града. Ако сравним със столиците в останалите страни членки на ЕС, няма по-ниски капиталови стойности за подобен тип активи. В ситуация на несигурност инвеститорите се обръщат към основните активи, тъй като за тях винаги ще има търсене и ще бъдат ценени от наемателите. Ние инвестирахме в такъв тип компании, имаме дългосрочни договори с тях и ситуацията откъм паричен поток е стабилна“, посочи Цанова.

На пазара на бизнес имоти у нас са се появили и активи, които не са били предмет на продажба досега, а в настоящата криза има повече мотивирани продавачи, съобщи Лашова.

Жилищният пазар у на също остава активен. „В чужбина има тенденция за инвестиране в алтернативни активи като студентски общежития, старчески домове, здравни заведения, паркинги. В България това все още не е факт, но предполагам, че ще се промени“, посочи Лашова.

......

Цялата статия може да прочетете тук: https://bit.ly/3nBhgL2

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook