ИНДУСТРИАЛНИТЕ ИМОТИ В СОФИЯ В ЧИСЛА

ИНДУСТРИАЛНИТЕ ИМОТИ В СОФИЯ В ЧИСЛА

 

Източник и изображение: https://www.capital.bg/

 

Наличности

Съществуващите завършени складови и логистични площи в София към края на 2023 г. са 1.99 млн. кв.м по данни на C&W Forton. От Colliers отчитат по-малък обем - 1.376 млн. кв.м, като те следят само площи клас А и В, предназначени за отдаване под наем.
 

Нови площи

Според Colliers през миналата година тези площи са се увеличили минимално - с 8 хил. кв. м (новите площи са около 49.3 хил. кв.м, но има и такива, които отпадат от статистиката им заради преквалифициране в по-нисък клас, така че посоченият ефект е нетен). От C&W Forton отчитат завършени общо 268 000 кв.м нови площи при едва 88 000 кв.м. предходната година. Малко над половината от тях са за собствено ползване.
 

Нови проекти

През 2023 г. бяха завършени CTP Sofia West 1 и 2, CTP Sofia East 1, разширението на логистичния център на "Лидл" в Равно поле, разширението на логистичния център на Jysk в Божурище и др. Завършените площи само по тези проекти са около 130 хил. кв.м, по данни на C&W Forton.
 

Усвоени площи

Наетите площи за 2023 г. са около 106.7 хил. кв.м, което е почти двойно повече спрямо стандартна година, казват от Colliers. По-голямата част от този обем (64%) представлява ново търсене. Предоговаряния или удължавания на вече съществуващи договори са зад 29%. Останалите 7% са с площи, построени специално за конкретен наемател (build-to-suit).
 

Вакантни площи

През 2023 г. се регистрира свиване на незаетите площи в София до рекордно ниски нива, като към края на годината те са около 4.3%, казват от Colliers. От C&W Forton отбелязват, че свободните площи през последните пет години са в рамките на 2-4% от общия обем на пазара. Очакванията им са през 2024 г. те да бъдат сведени до 1-2% и търсенето на пазара да абсорбира наличните площи в новите паркове, разработени на спекулативен принцип.
 

В строеж

По предварителни данни на C&W Forton в строеж са проекти с обща площ от 293 хил. кв.м, от които спекулативни са едва 10%. В тези данни не влизат планираните, но незапочнати проекти за отдаване под наем и собствено ползване. Според Colliers модерните площи в активен строеж в София с цел отдаване под наем са над 75 хил. кв.м. За част от тях вече има подписани договори за отдаване под наем, казват консултантите.

.....

Цялата статия може да прочетете тук: https://bit.ly/494ndId

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 888 40 45 05

Facebook

БГСКЛАД