Интервю с най-добрите наши брокери-партньори в мрежата на Бгсклад за 2022 година

 

Интервю с най-добрите наши брокери-партньори в мрежата на Бгсклад за 2022 година

 

Източник и изображения: БГСКЛАД

 

       Симеон Митев – Управител на БГСКЛАД

Скъпи приятели,

В това интервю искам да ви запозная с най-добрите брокери-консултанти в мрежата на Бгсклад, които постигнаха отлични резултати през 2022-та година.

Те ще ни споделят информация за пазара в техните региони, мотивацията за добрите им резултати, ще разкажат за опита си и ще дадат съвети към всички други брокери, как да станат по-успешни.

Надявам се интервюто да бъде полезно и да ви донесе много добавена стойност към вашите знания и умения.

 

                     Атанас Ласков                                                                                                                                                                              
партньор с най-добри резултати в гр. Пловдив                                                                                                                

                                                                                                                        

1. Моля, представете Вас и Вашият офис като представител на Бгсклад.
Казвам се Атанас Ласков-собственик на „Некст Хоум“ и управител на агенция „Индустриални имоти“, гр. Пловдив. Фирмата работи от 20 години и се занимава с инвестиране, покупко-продажба на имоти и консултантска дейност. През последните 12 години сме фокусирани в сделки с индустриални имоти и сме от малкото специалисти ангажирани в тази сфера. Утвърдихме се като сериозен партньор на бизнеса в Пловдив и региона. От 2014 г. сме партньори с БГСКЛАД за гр. Пловдив и областта. Наши клиенти са: „Полиграфия АД“, Петко Ангелов, „Медикс“, „Оргахим“, „БТЛ“, Ангел Стоилов, „Карпетмакс“, „Дриймстранс“,„ТЕМЕНА ЛТД“, „АЛУМИЛ“ и др.

2. Какъв бе пазара преди, повреме и след КОВИД пандемията?
След Ковид пандемията през 2021 г., пазарът на индустриални имоти се повиши с бързи темпове. В отговор на нарасналото търсене на стоки и материали, подложени на стрес от нарушаване на потоците с доставки, мнозина търговци и доставчици се опитваха да натрупат складови резерви, което от своя страна доведе до повишаване на интереса към търсене на складовите площи. 
До първото тримесечие на 2022 г. основни играчи бяха транспортните и куриерски фирми, които са „кръвоносната система“ на производството и търговията. Паралелно с това в Пловдив се наблюдава и трескаво строителство на нови жилищни проекти с обеми над 20 хил. кв.м РЗП, което също се отрази върху търсенето на материали, стоки и услуги за реализирането им. Това, заедно с нарастващата инфлация доведе до повишаване на наемните нива на складови площи с около 10 %.

3. Какво е влиянието на войната в Украйна на пазара във Вашият сектор?
Началото на войната в Украйна нанесе нов стрес на бизнеса. Месец след това започна трескаво търсене на имоти с цел спасяване на спестяванията в кеш и инвестиране в сигурен актив. Това също доведе и до повишаване на цените на имотите. Нарушените доставки на стомана и петрол от Русия и Украйна се отрази със значително поскъпване на строителния продукт.  Инвеститорите не бяха в състояние да определят стойността на квадратен метър площ, поради ежедневната динамика в цените на материалите. При тези условия, някои от тях, в последствие силно завишиха цените на продукта си и наемните нива на отдаваните пощи. В момента има нови проекти, в процес на реализация с обявени цени около 4.50 до 5.50 евро на кв.м, към които интересът за момента не е голям. Края на 2022 г. в Пловдив наблюдаваме процес на  охлаждане на търсенето на площи, забавяне на експанзивната политика на търговските фирми, в очакване на по-конкурентни предложения.

4. Моля, споделете какво Ви помага да сте успешни? (познаване на пазара, дългосрочна практика, позицията на Бгсклад, както и контактите на платформата в България и т.н.)
При създалата се ситуация годината за нашата агенция „Индустриални имоти” беше сравнително успешна. Дори и в труден момент успяхме да направим добри сделки с продажби и отдаване на индустриални площи под наем.
За това допринася създаденото доверие и дългогодишната ни работа с наши клиенти, коректното и професионално отношение, адекватност към всеки момент.
Партньорството ни с БГСКЛАД, участието ни в конференции и медийно присъствие също носи  добър, позитивен имидж, както и ежедневното ни изграждане като сериозен консултант в очите на нашите партньори.

5. Какви са Вашите очаквания за зимният период?
Зимният сезон обичайно е по-слаб за работа, а при така създадената ситуация с войната в Украйна, повишаване на лихвите, високи инфлационни нива предвещаващи икономическа криза, очакваме зимата да бъде период на затишие.

6. Какви съвети ще отправите към останалите Ваши колеги в платформата, както и към другите брокери извън мрежата?
За да си успешен създай устойчиво доверие и затвърждавай ежедневно позицията си, доказвайки, че си правилния избор на своите клиенти!

7. Вашите пожелания за Новата година.
Пожелавам да сме здрави, да работим с лоялни клиенти и да се осъществяват много сделки.

 

                     Виолета Рачева
     брокер с най-добри резултати в гр. Варна

 

1. Моля, представете Вас и Вашият офис като представител на Бгсклад.
- Казвам се Виолета Рачева, на 32 г. съм и от края на 2014 г. досега работя като брокер в нишовия сегмент на сделките с бизнес имоти на корпоративни и индивидуални клиенти в гр. Варна.
Като локален представител на БГсклад, нашият офис е предпочитан консултант при стартиране, експанзия или релокация на бизнес проекти в града и региона.

2. Какъв бе пазара преди, повреме и след КОВИД пандемията?
- Оскъпяването и отлагането на доставки, мерките и ограниченията при работа, пречките пред движението на работна ръка и забавянето на инвестициите по време на КОВИД пандемията се отразиха негативно на пазара на бизнес имоти. Един от най-засегнатите сектори беше ХоРеКа - немалко бизнеси прекратиха дейността си или продадоха имотите си, което беше свързано с увеличено предлагане на такъв тип имоти.
В гр. Варна пазара на имоти за производствени и складови дейности в този период се задържаше на обичайните си нива, като на моменти се наблюдаваше осезаем ръст на сделките – много компании преминаха към окрупняване и увеличаване на заеманите площи, за да повишат работния си капацитет, други пък освободиха складовете си и преминаха към безналични продажби.
Нивото на наемни цени на промишлени площи по време на пика на епидемията се задържа сравнително статично, а след овладяването й, падането на мерките и предвид раздвижването на пазара, започна коригиране в посока нагоре.

3. Какво е влиянието на войната в Украйна на пазара във Вашият сектор?
- Нарушаването на веригите за доставки на основни материали за строителството доведе до техния недостиг и като следствие на това – рязко покачване на цените на съответните материали. Строителството на складове, специално предназначени за отдаване по наем, беше забавено или отложено за неизвестен период. В следствие на сътресението, което войната нанесе върху икономиките на държавите в Европа, енергийната криза и високата инфлация в България, през последната половин година се повишиха, както базовите наемни цени на промишлените имоти, така и цените на service charge (таксата за разходи за охрана, почистване, поддръжка и управление на общите части на имота).

4. Моля, споделете какво Ви помага да сте успешни?
- Голямата база от лоялни клиенти, които съм изградила от дългосрочната ми практика, адекватната селекция на имоти при задание от клиент, както и позицията на платформата Бгсклад, са част от причините за успешното ми развитие в тази сфера. Правилното и бързо опознаване на нуждите на клиента, на неговата дейност или имот, са ключови фактори бързото осъществяване на сделка, без излишни огледи и напразни преговори.
 

5. Какви са Вашите очаквания за зимният период?
- С настъпването на студения сезон и наближаването на празниците се наблюдава понижаване на активността в сектора, тъй като повечето компании избягват точно този период за релокация. Както всяка година, януари месец е месеца за планиране в бизнеса. Към средата на февруари 2023 г. очакваме постепенно повишаване на търсенето на складови и производствени имоти, като ръстът в сделките ще може да се усети в края на март 2023 г.

6. Какви съвети ще отправите към останалите Ваши колеги в платформата, както и към другите брокери извън мрежата?
- Съвета, който мога да дам на колегите в платформата и извън нея, е да не се притесняват да комуникират по-задълбочено с клиента и да задават повече въпроси, защото доста често в процеса на разговор и срещи, клиентът променя търсенето си и разбира, че това, което е търсил досега, не е най-подходящото за бизнеса му.
Любезното, коректно и уважително отношение са базови качества за всеки брокер и не са за подценяване, а истинската мотивация идва от позитивните отзиви и клиентите, които препоръчват работата ти на своите приятели и бизнес партньори.

7. Вашите пожелания за Новата година.
Здраве, разбира се, и успешен бизнес!

 

                     Радослав Конов  
     брокер с най-добри резултати в гр. София

 

1. Моля, представете Вас и Вашият офис като представител на Бгсклад.
Казвам се Радослав Конов и съм партньор на БГСКЛАД от 4 години. Работя съвместно със Симеон Митев и софийският му офис от началото на 2019 г., като до днес заедно градим едно успешно партньорство. Зад гърба ни са реализирани успешни сделки за индустриални имоти за десетки хиляди кв.м, което ни прави надежден и търсен от бизнеса в България и отвъд, посредник. През краткото ни партньорство с БГСКЛАД имахме възможността да работим с много български и чужди фирми, които вече се радват на оптимизирани според нуждите им складови и производствени площи.

2. Какъв бе пазара преди, повреме и след КОВИД пандемията?
През последните 4 години, откакто съм партноьр на БГСКЛАД, бизнеса в България премина през много тежки изпитания, а именно КОВИД пандемия, икономическа и политическа криза и войната в Украйна. 
КОВИД пандемията послужи като сито за бизнеса. Силните и развиващи се фирми продължиха ръста си и овеличиха, и оптимизираха наетите площи, докато слабите фирми освободиха място в различни сегменти, където нови и амбициозни фирми се настаниха удобно. Освободени бяха много складови площи и не за дълго бяха наето отново, но на нови,съобразени с пазарните, наемни цени. Предвид ситуацията около КОВИД-19 тенденцията стартирала 2020 г. продължи и през 2021 г., а именно търсенето на много складови площи подходащи и сертифицирани за съхранение и търговия на лекарствени средства, медицински изделия, хранителни добавки и хранителни продукти. Голямото търсене доведе до много реализирани сделки в сегмента 200-500 кв.м.

3. Какво е влиянието на войната в Украйна на пазара във Вашият сектор?
Започналата в началото на 2022 г. война в Украйна също повлия серизно на бизнеса в България, макари войната да е далеч от територията й. Повишаващите се цени на суровините и горивата и най-вече на газта и електрическата енергия, наложи нуждата от сериозни съкращения на разходите на бизнеса. Много фирми предприеха съкращаване на разходите оптимизирайки разхода за наем на складови и производствени помещения. За кратко се наблюдаваше намаляване на квадратурата и насочване към но нисък клас имот.
Наложените от ЕС рестрикции върху Русия и Беларус доведоха до регистрация на нови фирми с българско управление и руски капитал. За нуждите им бяха  наети складови и производствени площи за различни  сегменти на бизнеса. Преобладават малки фирми с нужди от помещение с площ 300-500 кв.м с възможност за гъвкави условия по прекратяване на договорите за наем. Не се забелязва повишаване на интереса към покупка от руски инвеститори.
В същото време в България се регистрират и много фирми с украинско участие, като нуждите им са насочени предимно към помещения подходящи за обработка и съхранение на метали, он-лайн търговия. Украйнския бизнес намира спасение в България наемайки помещения с площ 500-1 000 кв.м и рядко по-големи площи.

4. Моля, споделете какво Ви помага да сте успешни? 
За да си успешен брокер на недвижими имоти и в частност индустриални такива, изисква едно просто нещо – много труд. Изглежда лесно, но да накаряш различни сегменти от бизнеса, да се доверят конкретно на теб като техен надежден брокер в намирането на подходящ за нуждите им имот изисква много постояннство и познаване на пазара. От друга страна доверието на наемодателите и продавачите в брокера им се подхранва с бързи резултати и организиране на безпроблемни сделки. За да си успешен в този бизнес, разбира се е много по-лесно с правилния партньор и колеги. Позицията на БГСКЛАД на пазара на индустриални имоти е отвърдена с дългогодишна успешна практика от повече от 26 години, а контактите натрупани с годините – безценни за бизнеса. Мрежата от партньори на БГСКЛАД в цялата страна и работата с колегите ми там, създава условия за успешни сделки далеч от периметъра ми на дейност. Не на последно място, важно място в успеха на едни брокер е и разработена и достъпна за клиентите ни интернет платформа. Освен популярните методи за реклама на имоти, БГСКЛАД разполага и със собствен портал за недвижими имоти - https://bgsklad.bg/. Както с многобройни реални иферти за наеми и продажба на имоти в цялата страна, платформата разполага и с много интересна информация за пазара на индустриални имоти.

5. Какви са Вашите очаквания за зимният период?
Очакванията ми за зимния сезон са, той да бъде спокоен. Политическата криза в България и липса на редовно правителство спира част от бизнеса, да предприема сериозни стъпки в развитието на бизнеса, което е свързано и с нужда от нови имоти. Високите цени на горивата и високите разходи за отопление също ще забавят стремежа към разширяване на складови и промишлени площи. С настъпване на пролетта обаче, очаквам серизозен ръст в търсенето на площи и навлизането на нови инвеститори в България.

6. Какви съвети ще отправите към останалите Ваши колеги в платформата, както и към другите брокери извън мрежата?
Рядко си позволявам, да давам съвети, но ако сега имам тази възможност бих посъветвал всички партньори на БГСКЛАД, да продължават с всеотдайния си труд и стремеж за реализиране на високи резултати. Колегите извън мрежата съветвам, да потърсят своя правилен партньор в бизнеса и да продължават, да бъдат коректен и съвестен конкурент в бизнеса.

7. Вашите пожелания за Новата година.
Нека Новата година донесе много здраве и щастие! На всички колеги и на мен пожелавам много нови клиенти и успешни сделки! Светли Коледни празници и честита Нова година!

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70 / +359 888 40 45 05

Facebook

БГСКЛАД