Инвеститори в жилища и офиси у нас поглеждат към складовете

Инвеститори в жилища и офиси у нас поглеждат към складовете

Бумът на електронната търговия заради пандемията прави пазара на складови и логистични имоти атрактивен за инвеститорите, казват консултанти

 

Източник: www.investor.bg
По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева


Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Бумът на онлайн търговията кара инвеститори в жилищни и офис сгради у нас да се пренасочват към индустриални и складови имоти. По данни на платформата БГСКЛАД тази тенденция е довела миналата година до 2,5 пъти по-голям ръст на строителството на такива площи в сравнение с предходната година. Това се случва на фона на забавянето на темпа в строителството на жилищни и офис сгради, породено от пандемията.

„При жилищните имоти има известно пренасищане на предложенията на пазара, а за пазара на офисни площи можем да забравим през следващите две-три години. Това прави складовите и логистични имоти атрактивни за инвеститорите“, коментира пред Investor.bg Милен Добрев, съсобственик на консултантската компания „Балкан Проджект Мениджмънт“. Според него това е особено валидно в условията на развиващата се през последната година онлайн търговия и услугите за доставки в условията на пандемията от COVID-19.

Добрев съобщава, без да дава конкретни примери заради правилата за конфиденциалност в договорите, че в края на миналата и началото на тази година са се появили четири проекта за големи складови комплекси, по които компанията му е консултант. Два от проектите се намират около София, третият е във Велико Търново, а четвъртият – в околностите на Варна, като повечето инвеститори са в бизнеса с жилищно строителство.

Симеон Митев, собственик на платформата за индустриални имоти БГСКЛАД, отбелязва, че компанията му също има проекти за проучване и анализ на строителство на складови и индустриални имоти от инвеститори в жилищния сегмент.

Добрев съветва инвеститорите, които не са професионалисти в сектора, да възлагат проектите си на консултанти или да направят сами предварителни сериозни предпроектни проучвания, които обикновено не са много евтини, за да са наясно какво ги очаква при реализацията на инвестицията в складов или логистичен имот в даден регион.

„Тази инвестиция винаги си струва, защото ще направи проекта прозрачен, предвидим и с големи шансове за успех или ще предпази инвеститора да направи погрешна стъпка или неуспешна инвестиция“, казва Добрев.

Според Митев най-честите грешки, които допускат проектантите или инвеститорите в складови и логистични имоти, са свързани с лоши транспортни решения, несъразмерен брой врати на кота 0, височина на склада, несъответстваща на квадратурите при търсене на такива обекти, малки квадратури на склада с големи височини или големи квадратури с малки височини, използване на недобри материали заради очаквано намаляване на себестойността. По думите му подобни грешки обикновено водят до отлив на клиенти.

Добрев съветва новите инвеститори в индустриални и складови имоти да не влизат на пазара с непроверени или подценени имоти. „Напоследък имаме множество запитвания за консултантски проучвания от евентуални инвеститори, които са придобили някакъв недвижим имот само защото той е бил изгоден като цена. Дълбоко погрешно е само цената на имота да е водеща при избора“, казва той.

„Мястото е основното, което определя вероятността за успешно реализиран инвестиционен проект за складова или логистична площ“, отбелязва Добрев. По думите му подходящите терени за големи логистични и складови площи не са много и често се използват от инвеститорите за развитие на собствени бази от складови площи, в които има и площи за отдаване под наем с комерсиална цел. По-малко са терените с проекти, в които има възлагане за изграждане по поръчка на клиент, build-to-suit.

„В Европа има тенденция, която бихме искали да видим реализирана и в София – това са така наречените складове за крайни потребители – self-storage, които липсват и са нужни в България. Това са градски складове с площ от 5 до 50 кв. м, които могат да са и многоетажни, но се намират в добри градски локации с перфектен обществен транспорт“, казва Добрев.

Според Симеон Митев в чужбина подобни складове носят в пъти по-висока рентабилност от big box обектите. „Ако има такива клиенти, сме готови да им обърнем особено внимание и да развием този сегмент на нашия пазар. Имаме информация и разполагаме с ноу-хау в тази област, получено от наши колеги чуждестранни консултанти, с които можем да направим такива проекти тук със заинтересованите инвеститори“, отбелязва Митев.

През миналата година цените на индустриалните и складовите имоти са намалели леко, но с не повече от 5% до 10%. „Това са предимно обекти, които дълго са стояли на пазара, или надценени имоти. Добрите проекти засега задържат цените си и в условията на криза“, казва Добрев.

......

Цялата статищ може да прочетете тук: https://bit.ly/2KtxoAD

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook