„Кордеел“ България инвестира 52 млн. лв. в логистичен комплекс край "Ботевградско шосе"

„Кордеел“ България инвестира 52 млн. лв. в логистичен комплекс край "Ботевградско шосе"

източник: https://www.investor.bg
снимка: Коордел България

Нов административно-логистичен комплекс ще се появи върху терен от 57 декара край „Ботевградско шосе“ в София след година и половина. Изпълнител на проекта е Кордеел България, дъщерно дружество на белгийската строителна компания Cordeel, а наемател ще бъде Орбико България, която е една от най-големите български дистрибуторски компании, част от хърватската търговска компания Orbico. Инвестицията в проекта е 52 млн. лв. и включва изграждането на складови и офис площи, както и необходимата инфраструктура. 

Началото на строителните дейности беше поставено на официална церемония днес в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев, посланиците на Хърватия и Белгия и ръководители на двете компании. Проектът е от типа „Built to Suit and lease“ и е в съответствие с изискванията на бъдещия наемател. Проектант на комплекса е студио "Иво Петров Архитекти". Новият център ще осигури 500 работни места.

„Когато говорим за инвестиции, обичайно се фокусираме върху числата, те, разбира се, са важни, но инвестициите означават и доверие. Българското правителство ще продължи да дава аргументи в България да се правят нови инвестиции, ще поддържа добра макроикономическа среда, ще създава нова инфраструктура и най-вече ще съсредоточи усилията си в обучаването на добри кадри, от които през последните години бизнесът в България се нуждае най-много“, посочи вицепремиерът Томислав Дончев.

„С този проект следваме утвърдени световни практики и работим за създаването на условия за развитието на бизнеса в различни сфери на българския пазар“, каза Владимир Андреев, управляващ директор на Кордеел България. Комплексът ще бъде изграден върху собствен терен на Кордеел, отбеляза Андреев и допълни, че в бъдеще предстоят и други проекти, структурирани на принципа „Build to Suit and lease“.

Срокът на договора с Орбико България е 15 години с възможност за удължаването му с още десет години. На десетата година компанията-наемател ще има право да изкупи сградата, уточни Андреев пред Investor.bg. Сред другите големи проекти, по които работи Кордеел в момента, са завод за електронни елементи за Melexis и складове за азотни торове във Варна. „Портфейлът ни с проекти за следващата година е пълен, вече сме в позицията да избираме такива, с които можем да добавим повече стойност“, посочи Андреев.

Фокус в работата на компанията са проекти от типа design and build, при които тя проучва бизнеса на клиентите си и ги съветва каква сграда е необходима за тяхната функция въз основа на бюджета, с който разполагат, допълни Андреев.

„България и Белгия отбелязват 140 години дипломатически отношения и този комплекс е пример за стабилността им“, отбеляза Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия у нас. „Проектът е най-голямата хърватска инвестиция в България“, каза от своя страна Ясна Огняновац, посланик на Република Хърватия в страната ни, и изрази надежда за навлизане на повече хърватски брандове у нас.

Цялата статия може да видите тук: https://bit.ly/2FqdWyi

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook

БГСКЛАД