Куриерските компании в Европа се нуждаят от допълнителни 8,6 млн. кв. м складове

Куриерските компании в Европа се нуждаят от допълнителни 8,6 млн. кв. м складове

Възможно е след блокадата някои магазини да се превърнат в хъбове за върнати стоки

Източник: investor.bg

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

 

Допълнителни 8,6 млн. кв. м складови площи са необходими на куриерските компании в Европа между 2021 и 2025 г., за да отговорят на растящото търсене от електронната търговия, сочат данни на консултантската компания Savills.

Анализът на данните от компанията въз основа на доклад от Effigy Consulting сочи, че общо 12,3 млрд. колета са били доставени в Европа през 2019 г. Прилагайки данни на OFCOM за доставките на колети, които показват годишен ръст от 9,1% в броя на колетите във Великобритания, идните пет години в Европа ще са необходими значителни складови площи.

Ако се допусне, че 20% от купените онлайн стоки бъдат върнати през този период, ще са необходими 1,7 млн. кв. м складови площи за приемане и обработка на върнатите стоки от куриерските компании.

„Наблюдаваме огромен ръст на онлайн пазаруването през 2020 г., стимулиран до голяма степен от последиците от коронавирусната пандемия“, коментира Майк Барнс, съдружник в отдел „Европейски изследвания“ в Savills. „Макар да очакваме многоканалната стратегия на търговците на дребно да стане по-стегната, за да се намали броят на върнатите стоки, ясно е, че нивото на търсене на складови площи както за нови наличности, така и за връщания ще бъде значително“, допълва той.

От Savills отбелязват, че в Европа има леко вариращи операции между страните от гледна точка на справянето с върнатите стоки, закупени онлайн. Великобритания е далеч на първо място, което съответства на нивото на проникване на електронната търговия (28% през 2020 г.), а в Холандия логистиката на трети страни (3PL) въвежда нови мерки за улесняване на връщането на стоки.

......

Цялата статия може да прочетете тук: https://bit.ly/3yZtx2K

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook