Надпревара за складове

Надпревара за складове

Логистичните гиганти се борят да отговорят на нарасналото търсене заради бума на онлайн търговията

 

Разходете се в Централен и Източен Лондон и ще намерите следи от East India Company (Британската източноиндийска компания). В своята 274-годишна история лакомият търговец от колониалната ера събаря къщи за бедни и ги заменя с депа, в които съхранява чай, коприна и други екзотични стоки. Днес тези същите обекти са заети от офиси, ресторанти и апартаменти. Скоро те отново могат да бъдат пълни със стоки. Голям парцел в близост до историческите Западноиндийски докове, които някога са обработвали продукти от Индия и Китай, се превръща в микс от апартаменти и складове, наречени Orchard Wharf.

Бумът на електронната търговия по време на пандемията увеличи нуждата от складове. По данни на консултанта в имотния сектор JLL през 2020 г. европейските компании са наели 16% повече логистично пространство в сравнение с година по-рано. В САЩ и Азия ръстът е съответно 21% и 32%. Някои фирми като супермаркетите или производителите на медицински изделия се нуждаят от повече място, за да посрещнат нуждите от офлайн поръчките. Но един от четири наема, сключен през 2020 г. в западните страни, е свързан с онлайн търговията, изчислява JLL, в сравнение с 12% през 2019 г. В Китай е всеки трети.

Компанията за недвижими имоти CBRE пресмята, че 5% ръст в запасите на САЩ изисква до 46 млн. кв. метра допълнително пространство - или колкото да покрие около три четвърти от Манхатън. А тези запаси се увеличават все по-бързо, защото търговците се дигитализират. Онлайн търговията обикновено има нужда от три пъти повече място в сравнение с традиционната, защото клиентите очакват по-голямо разнообразие от продукти. Вследствие процентът на свободни работни места бележи рязък спад - от 10 в САЩ и Европа преди десетилетие до едва 5 сега. На някои места като Торонто и Токио той дори е под 2%.

Все по-голямо търсене

В резултат стойността на съществуващите активи нараства драстично. Брутните активи на водещия логистичен гигант Prologis бяха на стойност 10 млрд. долара преди шест месеца. Това от своя страна привлича повече инвестиции. JLL изчислява, че покупката на логистични активи се е увеличила от една десета от глобалните инвестиции през 2015 г. до една пета през изминалата година. През 2020 г. Amazon увеличи своята логистична и складова мрежа с безпрецедентните 50%.

Онлайн пазаруването се нуждае от все повече складове, но има все по-малко място за тях.

....

Цялата статия може да прочетете тук: https://bit.ly/3pzGGLC

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

Facebook