Наемите на офиси се сринаха с 60%, фирмите замразиха плановете за връщане по работните места

Наемите на офиси се сринаха с 60%, фирмите замразиха плановете за връщане по работните места

Източник: https://www.manager.bg/
Снимка: Guiliver/Getty images

Новите наеми на офис площи в България са се сринали с 60% от обичайното им ниво, регистрирано през последните 5 години. Това показва анализ на сектора, извършен от Cushman & Wakefield Forton за периода на третото тримесечие на 2020 г. Много фирми не само че не наемат нови площи, а дори се опитват да отдадат на трети лица офиси, за които вече имат дългосрочен наем, но не ги използват. Данните сочат, че по-малко от 1/3 от служителите в София в момента работят от офис.

Допитване сред компании с над 42 хил. служители, показва че 84% от тях нямат яснота кога ще върнат за постоянно служителите си офисите. Само 15% имат намерение да направят това до пролетта на 2021 г. При аналогично проучване  през юни тази  година обаче преобладаващата част от запитаните обмисляха да върнат служителите си на работните им места през есента. Очевидно с нарастването на броя новозаразени с коронавирус тези планове са отложени.

Близо 60% от офис сградите в анкетата на Cushman & Wakefield Forton са посочили, че нямат освободени площи. В същото време обаче 48% от наемателите планират да намалят заеманите от тях офиси, а 44% - да запазят сегашния им размер. Очакванията на бизнеса са делът на работата от къщи да нарасне в сравнение с времето преди разпространението на корона вируса. Това ще освободи площи за преотдаване или за разрастване на наемателите в рамките на вече наетите офиси.

Междувременно в следващите 6 месеца е планирано завършването на около 100 000 кв. м нови офис площи в столицата. Едва 22% от заявените за завършване до края на годината площи са отдадени под наем. Изпълнението на проектите се движи в срок, но е възможно някои от собствениците да не бързат с въвеждането на сградите в експлоатация, ако нямат ангажименти към наематели, посочват от Cushman & Wakefield Forton.

.....

Цялата статия може да прочетете тук: https://bit.ly/2TwtveX

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook