Необходимо е първо да „реставрираме“ съществуващите индустриални зони и след това да строим нови

Необходимо е първо да „реставрираме“ съществуващите индустриални зони и след това да строим нови

Главният архитект на София очерта най-важните инфраструктурни проекти на столицата

Източник: https://fakti.bg/
Автор: © Милена Богданова
Снимка: © Милена Богданова

Пазарът на индустриални площи продължава да се развива бурно. Сред основните причини за това е пандемията от коронавируса, която „тласна“ сегмента напред, а именно: по време и след пандемията силно се разви онлайн пазарът, а той е има нужда от много на брой – не само големи, но и по-малки складови пространства.

Какво обаче е състоянието в сегмента? Кой има интерес да инвестира? Къде е най-удачно да се инвестира? Кой наема и кой отдава под наем складови и логистични площи? Всички тези въпроси бяха обсъдени от ТОП специалисти в бранша на четвъртата международна конференция за индустриални имоти, организирана от БГСКЛАД, с медийното партньорство на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

„Преди да се пристъпи към развитието на нови индустриални зони, трябва да се анализира състоянието на съществуващите такива. За последните 30 години икономиката на страната значително се промени. Голяма част от площите, които бяха заети с постиндустриални зони от края на комунистическия период до 90-те години на миналия век, промениха трайно функциите си, осигуриха огромен потенциал за развитие вътре в градовете, но останаха до голяма степен недооценени“, каза по време на откриването на конференцията главният архитект на София Здравко Здравков.

Той наблегна на факта, че голяма част от предприемачите са решили да инвестират в извън урбанизираните територии, в които няма изградена инфраструктура и това е посока, в която държавата „залита“ вместо да се загледа вътре в интериора на градовете. „Трябва да оценим това, което имаме. Развитието на градовете следва да бъде последователно и да спазва устойчивото развитие – първо да анализираме това, което един път вече е използвано в градовете и после да погледнем навън и да стартираме нови индустриални зони“, е мнението на главния архитект на София.

.....

Цялото съдъжание може да видите тук: https://bit.ly/3o9l2kY

 

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70 / +359 888 40 45 05

Facebook

БГСКЛАД