Общо 11 индустриални парка ще бъдат финансирани с близо 207 млн. лв.*

Общо 11 индустриални парка ще бъдат финансирани с близо 207 млн. лв.

Средствата са по Плана за възстановяване и устойчивост, повечето проекти са в Северна България

 

Източник, изображение и таблица: https://www.capital.bg/

Общо 11 проекта ще получат финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост за развитие на индустриални зони. Те са разположени в десет града - Русе, Шумен (два индустриални парка), Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин, Търговище и Сливен, и са на стойност близо 280 млн. лв., като безвъзмездно ще бъдат предоставени 206.55 млн. лв., съобщиха от Министерството на иновациите и растежа. Повечето от проектите са частни, другите са общински или със смесена собственост.

Процедурата беше открита преди година и отне повече от очакваното. Надеждите са, че средствата ще помогнат за привличането на инвеститори и съживяването на някои региони. Затова и приоритет беше даден на проекти в Северна България, където са 7 от одобрените предложения.

Едногодишна процедура

По Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции (AttractInvestBG) бяха предвидени общо 215.5 млн. лв. Минималният размер на безвъзмездното финансиране беше 1 млн. лв., а максималният - 40 млн. лв. Допустими кандидати бяха оператори на всички индустриални зони и паркове в страната - държавни, общински, съвместни и частни, новосъздадени или в напреднал етап на развитие. Средства бяха предвидени за изграждане, реконструкция и рехабилитация на четири типа инфраструктура - довеждаща, вътрешна, научноизследователска и екологична (зарядни станции на слънчеви батерии за електромобили).

Процедурата беше открита в началото на юни миналата година и първоначалният краен срок за подаване на предложения беше 2 ноември. През октомври обаче част от условията бяха променени заради изменения в европейския регламент и това доведе до удължаване на срока с две седмици. Самата оценка обаче също отне по-дълго.

В процедурата кандидатстваха общо 20 предложения със заявено финансиране за 383.9 млн. лв. Извън одобрените проекти четири са в резервния списък, другите бяха отхвърлени при оценката.

Одобрени проекти:


Таблица от Infogram.com

 

Проектите

Най-голям е проектът на "Индустриален и логистичен парк - Бургас" - 39.2 млн. лв. Компанията е собственост на община Бургас (32%) и държавната "Национална компания индустриални зони" (68%). Със средствата се предвижда да бъде развита втората фаза на парка - Промишлената зона "Юг - Запад".

Проект за общо 34.6 млн. лв. ще изпълни "Прима магна груп" за довеждаща и вътрешна инфраструктура на Индустриален парк "Търговище". Компанията, която преди се казваше "ЕнерСис" и произвеждаше батерии за подводници, беше придобита преди три години от "Рекосайклинг" на Димитър Попов, който от своя страна е мажоритарен акционер в "Ел Бат". В момента "Рекосайклинг" държи 33.93% от "Прима магна груп", като мажоритарният дял от 65.86% е собственост на "Спортланд", в която акционери са "Ресурс фонд" (75%, от своя страна собственост на "Спортланд") и Петър Господинов (25%). Първоначалните планове бяха проектът да се изпълнява от консорциум между "Прима магна груп" и общинското "БКС-Търговище", което беше специално преименувано на "БКС Индустриален парк Търговище", но като получател на средствата сега е посочена само частната компания.

Почти на същата стойност е и проектът на общинската "Индустриален технологичен парк Свищов". Той предвижда изграждане на "Дунавски индустриален технологичен парк - Свищов", който ще бъде разположен на мястото на бившите казарми в града. Преди дни компанията даде официален старт на парка.

Проект за 33.2 млн. лв. ще изпълни "Индустриален парк ЛВЗ" в Русе. Той предвижда реконструкция, рехабилитация и изграждане на нова инфраструктура на терена. Компанията е собственост на "Булмаркет груп" на Станко Станков, която обединява жп транспорт, търговия с горива и производство на биодизел и растителни масла чрез "Астра биоплант".

Частна е инвестицията и в Индустриален парк "Балкан" в Ловеч, който се оценява на 29.2 млн. лв. Собственици са братята Кирил и Георги Домусчиеви чрез "Напредък холдинг", който придоби бившия завод "Балкан" при масовата приватизация през 90-те години. На мястото преди година беше изграден огромен соларен парк с мощност 106.2 мВт, който има лиценз да работи като затворена електроразпределителна мрежа, а целта е да захранва бъдещите производствени предприятия.

Също частно дружество - "ВН инвестзон", ще разработва парк "Видин-юг". Компанията е собственост на "Анел Дженеръл" (87.5%) и "Престиж енерджи". Партньори в "Анел Дженеръл" са "Бел метал" - Белене, на Минчо Недков, която е с предмет на дейност строителство, търговия с метали и производство на метални конструкции, и белгийската EN Brussels, която също е собственост на физическо лице. Проектът е различен от този на държавната "Национална компания индустриални зони", която също има парк във Видин.

Проект на стойност 26.6 млн. лв. има "Мадара" в Шумен. Компанията последно произвеждаше прикачен инвентар за земеделска техника, но от десетина години практически не работи, като поддържа само търговска дейност. Тя ще получи половината от необходимата сума като безвъзмездно финансиране.

..........

Цялото съдържание може да прочетете тук: https://bit.ly/3zzHBVb

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 888 40 45 05

Facebook

БГСКЛАД