Онлайн търговецът eBag инвестира 5 млн. евро в автоматизация на склада

Онлайн търговецът eBag инвестира 5 млн. евро в автоматизация на склада

Целта е до пет години компанията да приема поръчки в цялата страна. За миналата година е-доставчикът на храни има оборот от 80 млн. лв.

 

Източник и изображения: https://www.capital.bg/


 Иван Александров, основател на eBag.bg и изпълнителен директор: Целта ми е до пет години да обслужваме цялата страна с доставка в рамките на два часа.  ©  Цветелина Белутова

Онлайн търговецът eBag ще инвестира 5 млн. евро в автоматизация на фирмената складова база. Финансирането е осигурено чрез банков кредит, уточни за "Капитал" Иван Александров, основател и мажоритарен собственик.

Проектите

Инвестицията е свързана с покупки на поточна линия и на робот, включващ софтуер с внедрен изкуствен интелект, който ще помага на служителите (пикъри) в склада при подготовката и пакетирането на продуктите. Целта е увеличение на капацитета при издаване на поръчки и съответно - ускоряване на доставките до клиентите.

"Договорът за поточната линия вече е подписан, за робота е избран изпълнител. Очакваме инвестицията да улесни работата ни и да подобри ефективността на компанията. Ще можем да отговорим по-добре на по-голямото търсене - резултат от растежа на eBag, и особено на търсенето в пикови моменти", коментира за "Капитал" Иван Александров.

Другата предвидена през 2024 фирмена инвестиция е за обновяване на автопарка. Плановете са през тази година 10% от автомобилите на компанията да са електрически, за целта дружеството изгражда необходимата инфраструктура и собствени зарядни станции.

2023 - за първи път на печалба

Клиентите на eBag вече са над 110 000 домакинства, които традиционно поръчват храни и продукти за дома през онлайн платформата. Компанията приема заявки за София, Пловдив, Благоевград и Банско. Доставката е до 3 часа, като за София при поръчки над 100 лв. е безплатна. През 2023 г. клиентите на онлайн търговеца са повишили честотата на поръчките си с 19%, показва фирмената статистика.

"Целта ми е до пет години да обслужваме цялата страна с доставка в рамките на два часа. Това предполага изграждането на 4-5 склада, които ще бъдат роботизирани", каза за "Капитал" Иван Александров.

За 2023 г. eBag регистрира над 20% ръст на поръчките и 42% нови клиенти. Расте и средният размер на поръчката. Резултатът от това е 34% ръст на оборота, който надхвърля 80 млн. лева. Освен това за първи път от основаването си компанията излиза на печалба - 2 милиона лева.

"Ръстът на приходите е резултат от по-добрата услуга, която предлагаме, увеличеното портфолио, конкурентните цени, по-бързите доставки. А излизането на печалба е следствие от достигнатия обем на поръчките и от доброто управление на бизнеса. Ние сме пионери в този сегмент, изискваше се определен период от време, за да се напасне бизнес моделът и да заработим ефективно", обобщи за "Капитал" Иван Александров.

..........

Цялото съдържание може да витите тук: https://bit.ly/47SE8fZ

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 888 40 45 05

Facebook

БГСКЛАД