От Тервел до Неапол: Заводът за фолио "Пластхим-Т" купува италианската Manucor

От Тервел до Неапол: Заводът за фолио "Пластхим-Т" купува италианската Manucor

Цената на сделката не се съобщава, но със сигурност надхвърля 100 млн. лв.

 

Източник и изображения: http://www.capital.bg
Изображение: ©  Пластхим-Т


 "Пластхим-Т" е сред най-големите производители на фолио на Балканите    ©  Пластхим-Т

Един от най-големите производители на фолио и опаковки в региона - българската "Пластхим-Т", ще порасне с още един завод. Компанията, която вече има три фабрики в страната, е придобила италианския си конкурент Manucor, чиято база се намира близо до Неапол. Сделката ще увеличи производствения капацитет до над 200 хил. тона годишно и допълнително ще засили позициите на компанията. Цената на сделката не се съобщава, но изчисления на "Капитал" сочат, че тя е над 100 млн. лв.

Ускорен растеж

Окончателното споразумение е подписано в края на април, като "Пластхим-Т" ще купи 100% от Manucor, става ясно от съобщение на италианската компания. Мажоритарният дял от 95% в придобиваното дружество е собственост на създадената през 2015 г. от фонда KKR инвестиционна платформа Pillarstone, с фокус придобиване и оздравяване на проблемни банкови експозиции, и банковия консорциум Loren SVP. KKR е познат и в България като преди две години купи втората по големина въглищна централа в страната - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Останалите 5% се държат от изпълнителния директор на Manucor Луиджи Скалиоти и председателя на надзорния съвет Матео Росини, по информация на Plasteurope.com.

И купувачът, и продавачът са сред сравнително големите производители на биаксиално ориентирано полипропиленово фолио (BOPP), като след сделката общият производствен капацитет ще достигне около 200 хил. тона годишно. Продуктът се използва за опаковане на храни, текстилни изделия и други потребителски стоки, тъй като изолира влага, кислород и химикали, като в същото време позволява печат.

"Придобиването ще създаде силна верига за доставки в Европа, Близкия изток и Африка с потенциал за допълнително разширение", се посочва в съобщението на Manucor. Скалиоти подчертава, че българският купувач има огромна клиентска база и обслужва повече от 50 пазара по света. Най-големите от тях са в Европа. "Като част от "Пластхим-Т" ще можем по-бързо да разширим бизнеса чрез различни синергии за конкурентен растеж", казва той.

Към милиарден оборот

За българската страна пък сделката носи допълнителен капацитет, както и критично ноу-хау и експертност в областта на гъвкавите опаковки, които са една от основните й сфери на дейност. "Увеличаването на производствения ни капацитет за ВОРР е условие за допълнително разширение на производството на биаксиално ориентиран полиетилен (ВОРЕ) - един от малкото сегменти в опаковъчните фолиа, където имаме уникално предложение със 100% рециклируемо природосъобразно фолио", посочва съсобственикът и член на надзорния съвет на "Пластхим-Т" Беян Фаик в официалното прессъобщение.

Целият процес, от първия контакт с Manucor до валидиране на сделката от италианското правителство, е отнел близо 12 месеца. "Инвестиционният ни избор беше внимателно подготвен и се основава на дългогодишния ни опит на международните пазари и познаване на конкурентната среда в Европа. Manucor се отличава със значим производствен и логистичен център, впечатляваща клиентска база от водещи международни производители на бързооборотни стоки, разнообразно портфолио, но най-вече със сърцати служители, които последователно постигат едно от най-високите нива на производителност в нашата индустрия", коментира Фаик за "Капитал". От компанията не уточняват дали са разглеждани други потенциални цели за придобиване.


 „Инвестиционният ни избор беше внимателно подготвен и се основава на дългогодишния ни опит на международните пазари и познаване на конкурентната среда в Европа.“

Беян Фаик  Беян Фаик - съсобственик и член на надзорния съвет на "Пластхим-Т"


За "Пластхим-Т" сделката е важен етап от осъществяването на 5-годишната стратегия, приета през 2022 г. "Мисията ни е да създаваме устойчиви, безопасни и рециклируеми гъвкави опаковки за по-добър живот. Очакваме през 2027 г. да постигнем оборот 1 млрд. лв. и да затвърдим категорично позициите си на основен доставчик на гъвкави опаковки в Европа и на иновативен лидер в производството на BOPE в света", каза Фаик.

Финансови параметри

Макар че от компанията не уточняват цената заради договорна конфиденциалност, сделката със сигурност е голяма. По данни на Plasteurope.com през последните четири години печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) на Manucor е около 10 млн. евро. Това означава, че цената е най-малко 50 млн. евро, или 100 млн. лв., но вероятно много повече.

За това говори и размерът на заема, който "Пластхим-Т" е взела наскоро от Уникредит Булбанк и Обединена българска банка. От вписания договор за особен залог върху вземания се вижда, че компанията е получила общо 46.8 млн. евро, поравно от двете банки, при лихва Euribor и надбавка 1.75% годишно. А част от цената обичайно се финансира със собствени средства.

Компаниите

Италианската Manucor e създадена през 1987 г. и днес е един от големите производители на BOPP в Европа с годишен капацитет 80 хил. тона и оборот около 150 млн. евро. Предприятието и логистичният център се намират в Сеса Аурунка в Южна Италия. Компанията предлага над 40 различни продукта, включително хранителни опаковки и самозалепващи фолиа и етикети, а заетите са 260 души.

.............

Цялото съдържание може да прочетете тук: https://bit.ly/44KPdQ4

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 888 40 45 05

Facebook

БГСКЛАД