Отчетоха спад в сделките с индустриални имоти в Пловдив

Отчетоха спад в сделките с индустриални имоти в Пловдив

Причините са в икономическата обстановка в страната и в липсата на закон за индустриалните зони, се казва в анализ на "БГсклад"

източник: www.marica.bg

автор: Даниела Арнаудова

Липсата на закон за индустриалните зони, както и административните пречки пред инвеститорите доведоха до сериозен спад на пазара на индустриални имоти по отношение на реално сключени сделки. Това констатира последният доклад на „БГсклад" в началото на 2020 г.  
Брокерите уточняват, че причините са в икономическата обстановка в страната, липсата на закон за индустриалните зони (комуникацията между частните и държавните индустриални зони в привличането на клиенти), административни пречки, както и в мотивацията от страна на инвеститорите.   

През 2019 година средно търсенето на складови площи до 500 кв.м за страната е 5 пъти повече от предлагането, а през месеците февруари, май, юни и юли 2019 г. ​- близо 9 пъти. Тази тенденция е малко по-различна от 2018 г., когато най-активно са търсеха складове от 500 до 1000 кв.м, коментира Симеон Митев, собственик на „БГсклад". Има търсене предимно на имоти с малки квадратури при наеми и покупки на ниски нива - сочи още анализът на „БГсклад". „Това са главно фирми от дребния и средния бизнес. Предлагането на нови и модерни обекти се увеличи през тази година, но търсенето е по-малко. Забелязва се обаче едно по-добро качество на новопостроените обекти, основно при чуждите логистични и други компании, които търсят наши терени, за да развият свой аутсорсинг. И към момента много от тях правят проучвания, за да стъпят на пазара в България. Очакваме през новата 2020 г. част от тези чуждестранни клиенти да приключат проучванията си и да реализират своите планове у нас.”

"В Пловдив, както в почти всички регионални пазари, се отчита спад при сделките. Той е с около 50% при наемите, но това не означава, че цените са свалени. Дн​ес може да наемете склад на цени от 5.50 до 7 лв./кв.м - за нови помещения, и от 3 до 5 лв. ​- при старите. При покупките и продажбите все още има търсене на готови проекти от 1000 кв.м - става дума за самостоятелни бази с изградена инфраструктура”, каза Атанас Ласков от "БГсклад" в Пловдив. 

Кои по-големи обекти се откриха до Пловдив?

Две компании - германска и турска ​- обявиха, че откриват нови производства в Тракия икономическа зона (ТИЗ). 

Цялата статия може да видите тук: https://bit.ly/2t9aGoC

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook

БГСКЛАД