Пазарът на земеделска земя e в полето на изчакването

Пазарът на земеделска земя e в полето на изчакването

Големите покупки се отлагат заради неясните евросубсидии и бъдещия закон за земята

Цените на земеделските земи нарастват плавно с 5% годишно, но рентите са почти без промяна

източник: https://capital.bg

Пазарът на земеделска земя в България е притихнал в очакване на яснота по два ключови въпроса: таваните за евросубсидии в следващия програмен период и проекта за нов закон за земеделските земи, чието обществено обсъждане беше удължено до края на годината. От Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) го определят като спорен и нарушаващ конституционните права на над 3.5 млн. български граждани с парцели. Заради двете неясноти, чиято развръзка се очаква през тази и следващата година, големите земеделци, дружества и инвеститори се въздържат от големи покупки.

"Пазарът на земеделска земя е стабилен, прогнозируем, с ръст на цените средно 5% - малко над инфлацията. Такъв беше през миналата година, очакваме тенденцията да се запази и през 2019 г.", казва Стайко Стайков, председател на БАСЗЗ. Той определя цените в момента като добри. От организацията регистрират търсене, ограничено предлагане, липса на интерес от чужбина. Така че по тяхна оценка няма предпоставки за резки движения в цените нагоре или надолу. 

 

Кой е на пазара
В България все повече се засилва вторичният пазар на земеделска земя. Той е движен от големите компании - търговци на земя, купили с цел бъдеща препродажба. Минават много сделки, но между търговци и търговци, казва Стайко Стайков. По данни на асоциацията от 1996 г., когато започва реституцията на земеделска земя в България, досега между 25% и 30% от декарите, за които се взимат субсидии (36 млн.), са сменили собствениците си. А от земята, годна за земеделие (55 млн. дка), този дял е 15-20%. В тези параметри е и вторичният пазар на земи в страната. Първичен пазар - това са продажбите директно от собственици или наследници, в чиито ръце все още е основният дял от земеделската земя в България. "Когато в нашата фирма правим комасация, виждаме, че земята, с която разполагаме, стига максимум до 20% от даденото землище", добавя Стайков. Той представлява и групата "Ромфарм" - най-големият собственик на земя в България с 1.2 млн. декара. Става дума за комасацията по ползване, която дава възможност на земеделците, макар земята да е разпокъсана като собственост, да обособяват за целите на производството монолитни масиви година за година. Законът допуска ползвателите в дадено землище да се договарят помежду си и на база собственост и договори да разпределят земята за обработване. В този модел не е забранено желаещите собственици да работят парцелите си в реални граници.
Търговията на първичния пазар е относително слаба. Предлагането е ограничено. Останали са парцели с множество наследници или с неуредени документи, казва Стайков. "Земя от началните собственици или наследници, особено при нелошите ренти в момента, се продава само при необходимост", коментира Радослав Манолов, зам.-председател на асоциацията. Той е и изпълнителен директор на "Адванс терафонд" АДСИЦ, най-голямата публична компания в България, която се занимава със земеделски земи. За 14 години съществуване дружеството е изкупило 460 - 470 хил. дка и е изтъргувало 250 хил. дка от тях. Сега разполага с 226 хил. дка в 35 000 имота. Отдава ги под наем.

 

Цените - бавно нагоре
"Миналата година цените на дребно започнаха да застигат тези на едро. Две-три лоши стопански години, несигурността, свързана с еврофондовете, неяснотата ще променят ли закона за земята или не... Никой земеделец не иска да взема дългосрочни решения в момент, в който не знае дали следващата година ще получава субсидия и каква ще е тя. Затова и интересът към покупката на земеделска земя на едро не беше толкова силен", казва Манолов. "Същите тези хора обаче започнаха да купуват на дребно. Ако един земеделец е купил на 1300 лева на едро, си казва "защо да не дам над 1000 лева на дребно". Така средната му цена става примерно 1150 лева. След това той започва да купува на нея. Така долната граница на пазара се повиши и разликата между единичните имоти и пакетите на едро се сви", обяснява Манолов. При пакетите на едро фондовете ползват премия от 20-30%, понякога до 50% над пазарната цена. Тя е за това, че са формирали продукта - концентрирана собственост в едно землище. Стайков допълва, че парадоксално понякога на вторичния пазар може да се купи и по-евтино, отколкото на първичния. Така е при продажби в големи обеми, които са по възможностите на относително ограничен кръг хора. И на вторичния, и на първичния пазар цените вървят нагоре, добавя той.

Цялата статия може да прочетете тук: http://bit.ly/2JJP09k

 

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook