Полша изпревари Франция и Великобритания по обем усвоени логистични площи

Полша изпревари Франция и Великобритания по обем усвоени логистични площи

През първото полугодие в страната са били усвоени над 3 млн. кв. м, което е най-високото ниво в историята ѝ

 

Източник: http://www.investor.bg
Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Пазарът на логистични имоти в Европа е напът да отчете още една рекордна година, тъй като още през първото полугодие обемите от инвестиции и усвоените площи вече надхвърлят петгодишното средно равнище, съобщава консултантската компания Savills.

В Полша усвоените площи са надхвърлили 3 млн. кв. м за първи път в историята и надвишават равнището във Франция, Великобритания и Испания.

На фона на безпрецедентното количество капитали в сектора инвестициите в логистични площи в Европа достигнаха 22,5 млрд. евро през първото полугодие на 2021 г. Този инвестиционен обем е на ниво от 64% от рекордния обем от сделки, регистриран през цялата 2020 г. и съставлява ръст от 60% спрямо петгодишното средно равнище за първото полугодие.

Великобритания е най-популярната инвестиционна дестинация, съставляваща 37% от общия обем от сделки през първите шест месеца на годината. Ирландия, Испания и Нидерландия са другите пазари, които са се представили над средното си петгодишно равнище.

Насочените към сектора капитали съставляват малко над 20% от общия инвестиран обем в европейски недвижими имоти от началото на годината спрямо средно около 10% в исторически план. Анализ на Savills на новите капитали, набрани от фондовете, показва, че 39% от обема от нови средства, набрани тази година, е бил насочен към логистични имоти – повече от всеки друг сектор на бизнес имотите.

Смекчаването на ограниченията за пътуване увеличава инвестираните от американски купувачи средства на Стария континент, а частните лица се възползват от агресивното свиване на доходността през последните 24 месеца.

Усвоените логистични имоти в Европа са достигнали 18,7 млн. кв. м през първото полугодие, което също е с 63 на сто над средното равнище за този период от годината. Германия (+28%), Нидерландия (+64%) и Полша (+102%) са се представили най-силно спрямо петгодишните средни нива през първите шест месеца от годината.

Във Великобритания усвоените площи през първото полугодие са с 82% над средното дългосрочно равнище, стимулирани от търсенето на складове от онлайн търговците на дребно.

Savills отбелязва, че рекордните обеми от сделки и наемна активност са резултат от ускоряването на структурни промени заради COVID-19, които са довели до огромно разрастване на онлайн търговията. Наемната дейност наред с ограничените наличности от терени продължават да тласкат надолу свободните площи в Европа.

Те са намалели със средно 80 базисни пункта през последните 12 месеца до 4,6%. Това се дължи на високите нива на усвоени площи в Испания, а Чехия (2,4%), Дания (2,6%), Барселона (3,3%), Осло (3,8%) и Хелзинки (4,3%) остават пазарите с най-ограничени наличности.

В резултат на това наемите на първокласни площи са нараснали средно с 2% през последните 12 месеца, водени от Лисабон (20%) и околностите на Варшава (16%). Savills очаква ръстът на наемите да се ускори отново през идните 12-18 месеца заради недостатъчното предлагане на имоти.

Рекордно ниските свободни площи и перспективите за ръст на наемите означават, че доходността ще продължи да се свива в диапазона между 3% и 4% на повечето основни европейски пазари.

„Двигателите, свързани с ниското предлагане и голямото търсене на наемните пазари, не показват признаци на промяна в средносрочен план, което от своя страна ще позволи на инвеститорите да обезпечат придобивките си с очаквания за силен ръст на наемите“, коментира Маркус Де Минквиц, ръководител на индустриалните и логистични площи за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

„Средната доходност от логистични имоти в Европа в момента е 4,35% и няма почти никакви съмнения, че на наемните пазари, където условията са подходящи, доходността няма да последва тази във Франция, Германия и Великобритания и ще се установи под 4% и потенциално под 3% за най-първокласните активи“, казва Кевид Мофид, ръководител на анализите на логистичните площи в Европа.

Savills отбелязва, че инвеститорите стават все по-склонни да поглеждат извън основни пазари, за да постигнат по-привлекателна възвръщаемост, и прогнозира, че доходността от логистични имоти в Южна Европа и Централна и Източна Европа ще продължи да се свива до края на годината.

В същото време наемателите започват да въвеждат ESG (околна среда, социални политики и корпоративно управление - бел. ред.) принципи в стратегиите си, казва Майк Барнс, съдружник в отдела за европейски изследвания на Savills. „Наемателите, особено търговците на дребно, сега са по-съсредоточени върху нивата на въглеродните емисии и приспособяват веригите си на доставки, за да отговорят на тези цели. Ще трябва да бъдат инсталирани повече пунктове за зареждане на електромобили, за да се постигне целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и да се гарантира, че търговците на дребно могат да отговорят на растящото търсене на онлайн доставки“, отбелязва Барнс.

........

Цялото съдържание може да прочетете тук: https://bit.ly/3j4v0yk

 

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

Facebook