Предприемачите в Чехия изграждат рекордни площи халета и складове. В същото време интересът към тях намалява

Предприемачите в Чехия изграждат рекордни площи халета и складове. В същото време интересът към тях намалява

............

Източник и изображение: https://www.seznamzpravy.cz/  /  Source and image: https://www.seznamzpravy.cz/
Автор: DANIEL NOVÁK   /   Author: DANIEL NOVÁK

Търсенето на складове се охлади въпреки рекордното строителство. Освен всичко друго и заради електронната търговия.

Докато предприемачите на складове и производствени халета строят рекордно, търсенето на техните недвижими имоти спадна през третото тримесечие.
Несигурността в автомобилната индустрия и трудностите на електронните магазини са виновни.

Разработчиците на складове и индустриални халета в момента изграждат рекорден брой нови площи.
Това обаче се случва в момент, когато от пазара на недвижими имоти има съобщения за първи признаци на охлаждане и в сегмента на индустриалните имоти.
В същото време т. нар. индустриалец досега е плащал за шампиона на имотния пазар, който дори пандемията от ковид не успя да раздвижи.
„От страна на лизингополучателите виждаме голяма предпазливост по отношение на несигурното развитие на автомобилната индустрия, което важи както за Чехия, така и за Германия.
Това отчасти е свързано с прехода към електрически автомобили, където традиционните автомобилни компании са изправени пред нарастваща конкуренция.
Това може да се докаже от освобождаването на първите индустриални помещения около Млада Болеслав, които не сме виждали от дълго време“, коментира Якуб Холец,
директор на консултантската фирма за недвижими имоти 108 Real Estate.

Освен автомобилната индустрия, голяма част от търсенето на халета е и от складовете на онлайн магазините. Дори и електронната търговия обаче не е в най-добра форма.
Продажбите на онлайн търговците на дребно също са намалели на годишна база през третото тримесечие, с 11 процента, според данни от ценовия сравнител Heureka.
Това се отразява и в спада на интереса към складови площи от страна на спедиторите.

„Явно чехите спестяват най-много от всички страни в ЕС. Все още не можем да преценим дали това е забавено потребление или дългосрочна тенденция, когато продуктите вече няма да намират своите купувачи“,
коментира Михал Били, специалист по пазарни проучвания от 108 Real Estate. През третото тримесечие в Чехия са отдадени под наем 182 000 квадратни метра складови и промишлени халета.
Това е необичайно слаб резултат в сравнение с предходни периоди. На годишна база наемите за третото тримесечие са паднали с 62 процента.
Спрямо тригодишната средна стойност това е спад от 65 процента, сочат данни на Industrial Research Forum, асоциация на консултантски компании.

...........

Оригиналната статия и цялото съдържание може да прочетете тук: https://bit.ly/47iHzMS  /   The original article and full content can be read here: https://bit.ly/47iHzMS

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 888 40 45 05

Facebook

БГСКЛАД