Първата българска платформа за индустриални имоти

Първата българска платформа за индустриални имоти

 

Източник: www.bgonair.bg
Редактор: Таня Харизанова

 

ЛИНК КЪМ ПРЕДАВАНЕТО: https://bit.ly/3rHjRoI

което се излъчи на 27 март 2021 от 16:30 по телевизия „Bulgaria On Air“ - Money.bg

 

Един конкретен вид бизнес имоти отбеляза бум през последната година и това са индустриалните имоти. Складове, логистични площи и други видове се търсят все повече заради бума на електронната търговия. В предаването Money.bg ви срещаме с основателя на първата българска платформа за намирането на индустриални имоти Симеон Митев.

Какво предлага БГ Склад, първата специализирана платформа за информация и оферти за складове. Разказва собственикът Симеон Митев.

- Г-н Митев, виждаме редица отличия тук на стената. За какво са те?

- Първо искам да кажа добре дошли на вашия екип, благодаря, че ни посетихте в нашия офис. Да, на стената в офиса виждате много отличия, които имаме. Едно от най-големите, които се виждат, е наградата от Букурещ преди две години — това е за платформа номер едно като развиващ се стартъп в Европа за индустриални имоти. Другата награда, която я виждате, това е наградата ни от преди 12 години като брокер номер едно на индустриални имоти от RE/MAX, лично подарена ми от Дейв Линигер, собственик на RE/MAX, за индустриален офис в България. Също това, което може да се види, е благодарственото ми писмо от Бизнес парк София - ние бяхме сред участниците на покупката на земя за целия парк. Както и писмото от Златен лев, с които комасирахме 500 декара за американския Ню Сенчъри Холдинг.

- Разкажете на нашите зрители, които не Ви познават - какъв е бизнесът на БГ Склад и какви проблеми решавате на Вашите клиенти?

- БГ Склад е платформа за индустриални имоти. Ние имаме две направления. Първото е брокерско, в което се занимаваме с покупка, продажби и наеми на индустриални имоти, правим консулта в тази област, и помагаме на хората, за да могат да вземат своите обекти. Второто направление е, че ние даваме консулт как се изграждат, правим оценки на индустриални имоти, също така и проджект мениджмънт.

- Как решихте да създадете платформата БГСклад и с какво тя е по-различна от останалите такива? Какви услуги предлагате чрез нея?

- Преди пет години, когато бяхме в началото, ние решихме, че сме събрали много информация, контакти и възможности в индустриалния сектор и решихме да направим платформата БГСклад. Тя бе създадена да помага на хората, на клиентите, на партньорите ни много бързо и добре да се ориентират както за София, така и за всички основни градове в страната къде и какви имоти има, при какви условия се отдават и продават, и да получат най-много техническа информация за всеки един от обектите.

- Кои са най-честите проблеми, пред които се изправят мениджърите, търсещи подходящия имот за своя бизнес и как им помагате?

- Най-често е, че много от мениджърите не знаят какво точно им трябва и ние им помагаме да изчистят тяхното търсене. Това са 50%, не всички. Помагаме им да изчистят търсенето и по този начин им даваме най-добрите условия и обекти, които са важни за тях. Другата половина си знаят всичко, те си идват, изчистваме тяхното задание и им предлагаме обектите, които са важни за тях.

- Можете ли да дадете примери с реализирани сделки чрез платформата?

- Преди 2-3 години направихме големи сделки с Квенбергер, с Орбит Логистик, както, както и последната година с най-голямата компания за събиране на информация и документи от Америка, която тук се локализира в България и вече има офис и склад.

- От Ваша гледна точка, промени ли коронакризата търсенето на индустриални площи в страната? Ако да, в каква посока?

- Да, наистина, имаше много добро влияние на Covid-19 върху пазара. В началото имаше голям спад, нямаше поръчки, сделки - първите 2-3 месеца, когато март обявиха, че затварят страната. След това април-май месец започна леко движение, показа се, че хората се раздвижват, да правят сделки, да търсят и да предлагат обекти. Към края на годината това се увеличи и сега имаме много сериозен ръст, главно в складовите и промишлените имоти.

Това се отрази на хранително-вкусовата промишленост, куриерските компании и фармацевтичните центрове, които се увеличиха на база на това, че има такава нужда.

Специално за мен това явление беше оздравително и много добре помогна на клиентите да осмислят своя бизнес, възможности, решения, бази и по този начин им показа много по-добри условия и възможности за реализация на своите обекти. Например, много от тях намалиха площите си, които досега бяха свободни. Те ги намалиха и оптимизираха на базата на архитектурни и други решения и така намалиха своите разходи. Други се локализираха на други места, където при по-малка квадратура и бяха полезни за себе си. Така че за мен Covid-19 помогна оздравително.

- Ако даден предприемач сега стартира собствен онлайн магазин, за какво трябва да внимава, когато избира склад за съхранение на стоката си?

- Той трябва да внимава първо какви достъпи има до склада си, от логистична гледна точка. Има ли на кота нула, има ли на рампа. Много първи се прави грешка и се взема само на кота нула достъп, или на рампа. Трябва да има много добро транспортно решение, да е близко до хората, за да може да се локализира поръчка и бързо да отиде при клиента, а не да се прехвърля през два-три склада. Това е много важно за тях, важното е и да има много добра височина и да има повече материали и стока да се събират, с което те си намаляват разходите. Това са основните неща, които са важни за тях.

- Каква е връзката с платформата БГ Склад на консултантската компания "Балкан ПМ" и какви услуги предоставя тя?

- Консултанската компания „Балкан ПМ“ е съвместно създадена от мен и моя партньор Милен Добрев. Тя се занимава с консулта при проджект мениджмънта и направата на оценки. Тя е пряко свързана и използва мрежата, организацията, както и дейта информацията от БГ Склад. Разполагаме с около 7-8 хиляди обекта в цяла България във всички основни градове.

Това каза в интервю за предаването "Money.bg" Симеон Митев, собственик на БГ Склад, първата специализирана платформа за информация и оферти за складове. 

 

Цялата статия с видеото може да видите тук: https://bit.ly/3rHjRoI

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook