Сегментът, в който ще има много инвестиции през 2023 година

Сегментът, в който ще има много инвестиции през 2023 година

Кънев: Определено има недостиг на по-малки модерни складови площи в охраняеми бази с добър достъп

 

Източник и изображение: http://www.fakti.bg
Автор на статията във факти.бг: М. Богданова ©
Материал на БГСКЛАД

 

Повишаването на цените на тока направи пазара на складови площи непредсказуем и много договори за споделени складове бяха прекратени през изминалата година. Високата инфлация повлия цените на строителните материали, транспортните и енергийни разходи, разходите за поддръжка и като резултат наемните цени, коментира пред най-големия сайт за недвижими имоти у нас imot.bg пазарът в София Ненчо Кънев от БГСклад.

Господин Кънев, какво се случи с цените и наемите на складови площи в София през изминалата година?

Пазарът на складови площи в столицата се характеризира с предлагане, което не задоволява нуждите на предприемачите. Поради тази причина и през 2022 г. продължи развитието на модерна мрежа от складове. В паралел с новото строителство се реновират и стари бази. Собствениците на подходящи парцели, при възможност, увеличават площите си с ново строителство.

Най-голямо е търсенето в диапазона 100-200 до 500 кв.м и височина до 6 м. Всички наематели се интересуват от складове с удобен достъп и охраняеми бази. Голям е недостигът на хладилни площи.

Повишаването на цените на тока направи пазара непредсказуем и много договори за споделени складове бяха прекратени. Търсенето е за самостоятелно ползвани хладилници от 15 до 100 кв.м. Инфлационните процеси подтикват все повече предприемачи да се насочват към закупуване на собствени бази. Интересът към тази инвестиция определено набира скорост.

Как фактори като коронавируса и войната в Украйна повлияха върху пазара?

Влиянието на пандемията, причинена от коронавируса, се тушира още през 2021 г., което може да кажем, че беше положително за бизнеса. Войната в Украйна се преплете с високият инфлационен натиск, който се очакваше в началото на 2022 г. и се прояви с първите промени на логистичните вериги. Високата инфлация повлия цените на строителните материали, транспортните и енергийни разходи, разходите за поддръжка и като резултат наемните цени.

Увеличението на наемните цени е между 25-40%. Високите разходи за поддръжка подтикнаха собствениците да увеличат двойно депозита при наема на площи. В паралел рязкото повишение на наемите предизвика увеличение на търсенето на имоти за покупка или на парцели за строеж на собствени бази.

............

Цялото съдържание може да прочетете тук: https://bit.ly/3kxPByq

 

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 888 40 45 05

Facebook

БГСКЛАД