Слаб пазар на индустриални имоти в България през 2019 г.

Слаб пазар на индустриални имоти в България през 2019 г.

източник: www.capital.bg
автор: Цветелина Белутова

Пазарът на индустриални имоти през 2019 г. се отличава със силен спад на реално сключени сделки, нови оферти и търсения в сравнение с предходната година, сочи анализ на "БГ склад" на база на запитванията в платформата и информация от регионалните й представители.

"Причините виждаме в икономическата обстановка в страната, административните пречки и липсата на достатъчно мотивация от страна на чуждестранните инвеститори. Очакванията на собствениците на имоти са завишени, а наемателите се стремят към по-високо качество на по-ниски цени. Липсата на стратегия за управление на имота също е сред водещите причини за отлива на реални сделки", коментира собственикът на платформата Симеон Митев.

 

Търсенето е на по-малки имоти

Търсенето при индустриалните имоти през 2019 г. е предимно на площи до 500 кв.м или между 500 кв.м и 1000 кв.м. За сравнение, през 2018 г. най-активен е бил интересът до 500 кв.м и над 1000 кв.м, отчитат от платформата. Търсенето е предимно от малки и средни фирми и е за имоти с малки квадратури - под наем или на ниска цена. В понятието "индустриални имоти" в случая влизат складове, производствени помещения, цехове, фабрики и заводи, хладилни складове и камери, автосервизи и парцели. По информация на Симеон Митев най-активно през годината е било търсенето на складове и то от производствени предприятия.

Предлагането леко нараства

Предлагането на индустриални имоти през 2019 г. е малко по-високо от предходната 2018 г. Като заварено положение в него липсват качествени, модерни индустриални имоти. Но новостроящите се обекти в София и Пловдив, при които се ползват нови подходи и методи, са на път да запълнят тази празнина, отбелязват от платформата.

Предлагането на индустриални имоти все още изостава от търсенето, макар че и търсенето намалява. София и Пловдив генерират около 75% от пазара. През миналата година пазарът в София остава динамичен, докато този в Пловдив е по-вял като търсене и като предлагане. През 2018 г. търсенето на индустриални имоти в София на платформата "БГ склад" надвишава предлагането почти седем пъти, докато през 2019 г. ножицата между двете се свива до три пъти.

Очаквания за раздвижване през 2020 г.

По обща оценка на представителите на "БГ склад" от страната в момента пазарът на индустриални имоти не е особено активен, инвеститорите - също. Малките до средни инвеститори все по-трудно вземат решение за наем или покупка на площи до 1000 кв.м. Търсенето от страна на големите е слабо. Тенденция е наложилите се производители и търговци да строят свои помещения. "Това е ясен сигнал към собствениците на бази, че стойността на услугата, която предлагат не съответства на наемната цена", коментира Симеон Митев.

Доброто качество на новоизлезлите обекти на пазара се забелязва от много чужди логистични и други компании, които искат да аутосорват свои дейности и към момента правят проучвания, за да стъпят на пазара в България, казва Симеон Митев. "Подобни решения са сериозни и отнемат време. Очакваме през новата 2020 г. много от тези чуждестранни клиенти да преминат към реализиране на своите планове", добавя той.

Сегмент

Търсенето при складовете се измества към по-малки площи

През 2019 г. търсенето на складови площи се измества към най-малките складове, сочат данните на платформата "БГ склад". Търсенето на складове до 500 кв.м е средно пет пъти по-голямо от предлагането (като брой запитвания), а през февруари и в периода май-юли - дори девет пъти. От края на юли до септември търсенето в сегмента намалява заради летния сезон. През същия период инвеститорите увеличават предлагането си в очакване на по-активния есенен сезон. Въпреки това през есента и зимата предлагането продължава да е малко в сравнение с търсенето.

Лек отлив от сегмента 500-1000 кв.м

Тенденцията е нова, като се има предвид, че през 2018 г. най-търсени са били складовете от 500 до 1000 кв.м. През 2019 г. обаче търсенето в този сегмент намалява, но продължава да е по-голямо от предлагането. По-активните месеци са били март и април, когато търсенето на средноголеми складове до седем пъти надвишава предлагането. През септември предлагането намалява. От "БГ склад" го отдават на това, че повечето инвеститори са намалили квадратурите от 1000 кв.м на по-малки части от 400 и 500 кв.м. Това се потвърждава и от повишението на предлагането на складове до 500 кв.м през август и септември.

Фирмите изчакват за големите складове

Търсенето на големи складови площи (над 1000 кв.м) през 2019 г. е доста променливо. През януари и април то е близо осем пъти над предлагането, но през февруари, март и най-вече август те са почти сходни. През март предлагането започва да се повишава, а от април – търсенето намалява. През август предлагането е голямо, а търсене почти няма. "Квадратурите от този тип са приоритет на фирмите от среден клас. Те очевидно бяха заели изчаквателна позиция и само се информираха за тенденциите на пазара, без да са активни. Надяваме се, че това не е начало на криза в търсенето на складове, а стечение на обстоятелства и фактори обуславящи това явление", коментира Симеон Митев, създател на "БГ склад". Той добави, че на този етап в страната има добри възможности и оферти на индустриални имоти в този сегмент.

Цялата статия може да видите тук: https://bit.ly/2urFgKz

 

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook

БГСКЛАД