Стартът на СТР: Три парка със складове и една фабрика

Стартът на СТР: Три парка със складове и една фабрика

Компанията, която е най-големият оператор на логичично-индустриални паркове в ЦИЕ, подготвя строителството на 85 хил. кв.м в рамките на София
 

Източник: www.capital.bg
Снимков материал: capital.bg
Автор: Боряна Генчева

Визуализациите на първите два логистично-индустриални парка на СTP в София са готови. Все по-ясни очертания придобива и позиционирането в България на нидерландско-чешката компания, която е най-големият собственик и оператор на логистично-индустриални паркове в Централна и Източна Европа. СТР влезе на доминирания от местни играчи българския пазар преди две години, през август 2019 г., с амбициозния план до края на 2021 г. да изгради 100 хил. кв.м индустриално-логистични площи в София.

"Земята за парковете е готова. Първото строително разрешение е факт, до два-три месеца очакваме следващите. Работата по 85 хил. кв.м площи вече е в ход", коментира Владимир Гюрджиев, мениджър за България на СTP.

От обявените 85 хил. кв.м РЗП 40 хил. кв.м са планирани в първата фаза на бъдещия CTPark Sofia West на бул. "Ломско шосе". "Очаква се сделката за терена да бъде финализирана до седмица и строителството да започне през тази година", обясни Гюрджиев. Други 30 хил. кв.м са планирани като начало в CTPark Sofia East на бул. "Ботевградско шосе", който е на два-три месеца от старта си. В цялостен вид първият проект е за 112 хил. кв.м, а вторият - за 105 хил. кв.м, по информация на базата данни за сградни и инфраструктурни проекти pds.bg.

Къде ще са останалите 15 хил. кв.м засега няма официална информация. Може да се предположи, че ще са на третата софийска локация на СТР - до летище София. Компанията купи там действаща логистична база в края на 2020 г. в сделка с обратно наемане. Известно е, че датският бивш собственик, а сега наемател, планираше разширение.

Така започва да се осъществява планът за експанзия в София на СТР, който в завършен вид ще включва два-три бизнес парка по около 100 хил. кв.м всеки. И трите локации са в София - в границите на "Околовръстен път". Това ги прави подходящи за т.нар. градска логистика - last mile доставки, която компанията и първоначално беше заявила, че ще развива. Този тип услуги са търсени от онлайн търговците, дистрибуторите, компаниите от фармацията и от бързооборотните стоки.

Вече е факт и първата извънстолична сделка на СТР - в началото на август логистичният оператор придоби фабрика с терен до Пловдив в землището на Куклен - отново в сделка с обратно наемане. Това е в съзвучие с първоначално обявеното намерение, след като стъпи здраво на пазара в София, да погледне и извън него - към големите градове, магистралите и основните пътни възли, като ще се разраства, включително и чрез придобивания.

"Ние сме в града, залагаме на градската логистика, което дава възможност някои клиенти да оптимизират позициите си."

Владимир Гюрджиев, мениджър за България на СTP
 

Първият СТPark - на "Ломско шосе"

Теренът на "Ломско шосе" е исторически първата сделка на СТР в България. С продавача "Щрабаг" е подписан предварителен договор с определени условия. Очаква се идната седмица те да бъдат изпълнени и сделката да бъде изповядана. Едно от тях е теренът да бъде разделен на три части - две ще придобие СТР, а сегашният собственик и продавач ще запази третото. Друго условие е за терена да бъде получено строително разрешение. Владимир Гюрджиев твърди, че то вече е факт. В регистъра на НАГ обаче засега не е видимо, вероятно защото публикуването отнема време. Теренът, някога собственост на "Инжстрой", се намира между бул. "Ломско шосе", ул. "Васил Левски" и "Никола Зозиков". По информация на Гюрджиев частта на СТР е 127 дка. В презентацията на компанията като предимства на локацията се сочат, че тя е близо до жилищните квартали "Обеля", "Надежда" и "Люлин", на централен булевард, на 20 мин. от центъра и на 2 мин. с кола от Околовръстния път. Оттам има връзка с шосетата за Белград, Будапеща и Западна Европа и за Гърция и Северна Македония.

Освен това предлагането на логистични площи в района е по-слабо развито, отколкото в източната част на София.

Намеренията са строителството да започне през тази година и да завърши в рамките на 12 месеца. СТР строи типови сгради по свой утвърден стандарт и отчита тази предсказуемост като плюс. Складовите площи са клас А, високостелажни складове с 12.5 м използваема височина с товароносимост на пода 5 т на кв.м, с множество рампи и всички необходими инсталации.


Проектите за CTRark Sofia West (на снимката) и CTRark Sofia East са разработени от "Иво Петров архитекти"
Фотограф: Капитал

Сградите ще са от формата на СТР - Space, ориентиран към големи компании, който е и най-евтин, универсален и гъвкав. Помещението в първата сграда ще бъде разделено на шест отделни клетки с различни размери, подходящи за потребностите на разнородни наематели. Тя ще включва складови площи и мецанин - за офиси, помещение за обработка на стоки, за съхранение на малки маркетингови материали и пр. Половината от квадратурата ще бъде завършена до ключ, а другите 20 хил. ще са в груб строеж, за да може да бъдат довършени според индивидуалните желания, обясни Гюрджиев.

Заради поскъпването на строителните материали от началото на годината в момента от компанията работят по оптимизирането на разходи. При цени около 450 евро на кв.м логистични площи се предполага, че инвестицията в първата фаза на този проект ще е около 18 и 20 млн. евро, които СТР ще осигури сама. Има напреднали разговори с потенциални наематели.


Теренът на CTPark Sofia East вече е 225 дка
Фотограф: Капитал

Разширение за СТРark на "Ботевградско шосе"

През октомври 2020 г. CTP стана собственик на 174 дка в местността Голямата локва в кв. "Враждебна" за 15.5 млн. лева (37.84 евро на кв. м без ДДС). Продавач е "Дружество за управление на банкови вземания д.д. - Словения". Купувач - "Си Ти Парк бета", което участва на търг в конкуренция с още няколко компании. В първоначалните планове на CTP беше да започне да строи първите си 30 хил. кв.м в района през 2021 г. и да изгражда парка на етапи според търсенето на пазара. Ако планът се запази, това значи първа инвестиция от около 13 млн. евро.

Плътността на застрояване на този терен е 60% и това позволява да бъдат изградени общо 80-90 хил. кв. м складове. Според проекта в pds.bg СТРark Еast трябва да е по-голям - 105 хил. кв.м. Обяснението дойде в началото на август, когато стана известно, че СТР е добавила още 51.5 дка земя в съседство, който всъщност са разширение на съществуващия проект. "Си Ти парк Епсилон" ги купува от борсовото дружество "Адванс терафонд", специализирано за инвестиции в имоти и земеделска земя, на цена 2.1 млн. евро. (около 40.78 евро на кв.м без ДДС). Сделката става през покупка на специално създаденото дружество "Проект Враждебна", в което са апортирани въпросните урегулирани поземлени имоти.

"За СТРark Еast в момента сме на етап проектиране, след което ще кандидатстваме за строително разрешение", обясни Владимир Гюрджиев.

.........

Цялата статия може да прочетете тук: https://bit.ly/3xZRs0g

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

Facebook