Възстановяването на промишленото производство се забавя през юли

Възстановяването на промишленото производство се забавя през юли

Търговията на дребно продължава да отчита двуцифрени спадове спрямо миналата година, показват данните на НСИ

© Източник: www.capital.bg
© Снимка: Надежда Чипева

 

Промишленото производство през юли продължава да се възстановява, макар и с по-бавен темп, но търговията на дребно все още е далеч от нивата, преди да бъде въведено извънредното положение заради корона кризата. Това показват данните за индексите на промишлеността, строителството и търговията на НСИ.

Промишленото производство нараства с 2.3% на месечна база, но на годишна индексът е с 6% по-нисък. Данните от днес са в синхрон с тези за страните от еврозоната, където през юли също има забавяне на темпа на възстановяване.

Макар и да има минимално повишение на месечна база (с 0.1%), индексът на оборота в търговията на дребно продължава да отчита огромен спад спрямо миналата година, като за юли минусът е цели 17.5%.

 

Схема на промяна в индекса на месечна база:

Ударното възстановяване, което се наблюдаваше през юни, през юли вече забавя темп. В промишлеността и трите големи подсектора бяха с положителен ръст на месечна база през шестия месец на годината, но през юли на плюс е единствено преработващата промишленост (с 3.6%). В добивната промишленост спадът е по-сериозен, отколкото беше през най-тежките месеци от пандемията - цели 9.3%. При производството на енергия и газ спадът е с минималните 0.1%.

........

Цялата статия може да прочетет тук: https://bit.ly/35pwwVJ

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook