Защо инвеститорите ни заобикалят?

Защо инвеститорите ни заобикалят?

Пазарът на логистични площи на Балканите ще претърпи бурно развитие

 

Източник: https://fakti.bg/

Пазарът на логистични площи в Европа, и най-вече на Балканите, като своеобразен „вход“ от Азия, ще претърпи бурно развитие през идните години. Катализатор за това ще е войната в Украйна. Пренасочването на търговските потоци, на които сме свидетели в момента, вече карат топ мениджърите на големи европейски и световни компании да преразпределят производствената си дейност. Заговори се за връщане на производството от Азия в Европа. Дори това да се случи в непълния си обем, ще породи силно търсене не само на производствени площи, но и на логистични такива. Темата беше широко дискутирана на Третата международна конференция за индустриални имоти, организирана от БГСКЛАД, с медийното партньорство на най-големия сайт за недвижими имоти у нас imot.bg.

Каква е ситуацията около България?

Поглеждайки на запад, виждаме, че Сърбия през последните две години, именно по време на пандемията успя да „открадне“ няколко компании от аутомотив сектора. Те построиха доста големи производствени мощности, а към тях има и не малка логистична база.

Най-близката логистична база от България се намира на 30 км от границата и на 80 км от София. Предимството ѝ е, че е в режим на свободна зона. „Площта ѝ е 6000 кв.м. Ние сме свободна зона и клиентите ни могат да се възползват от всичките благини, които подобна зона предоставя на своите клиенти. Наред с този режим предлагаме и транспортни услуги. Имаме и административен отдел, който се занимава с административните въпроси и съдействаме на клиентите си, което е допълнителен плюс за тях“, казва Владан Стоянович от “Свободна зона Пирот“.

Най-силните логистични пазари в Централна и източна Европа

са Чехия и Полша. Според анализатори, това което се случва днес там, ще го видим у нас и в съседните държави през идните години. Там наемните нива вече са възстановени от периода преди кризата. Ситуацията обаче не е като преди 2 години, когато цената на горивата, строителните материали и инфлацията не скачаха буквално с часове.

...............

Лошите дни за сегмента на логистични площи премина

„Смятам, че вече преминахме „тъмната страна на луната“ и сме от осветената страна. По отношение на инвестициите станахме свидетели на голяма промяна“, казва Никос Маноменидис от eXp Greece. Само за първите два месеца на текущата година в Гърция се отчита ръст от 46% по отношение на изграждането на логистични площи, спрямо същите месеци на предходната година. Последва обаче едно замръзване на пазара, в резултат на ситуацията в Украйна.

„Инвеститорите искат да видят какво ще стане с цените на строителните материали и колко ще им се увеличат разходите. Те скочиха драстично. От една страна имаме ръст на строителните разходи, а от друга – ниски лихвени проценти за ипотеките и мисля, че с подкрепа от ЕС ще получим голям тласък на инвестициите. Не става дума вече за лихвените проценти. Чух че 4% е ниско. Ами да, ако това са 100% твои пари, но ако вземеш заем при фиксирана стойност и купуваш днес, а не утре, то тогава капиталът ти ще расте всеки ден и моментът е подходящ за бизнес стопанска дейност“, изчислява Маноменидис

Гърция има голям потенциал за промишлено производство. Липсват обаче налични имоти, заради пандемията и забавените доставки и в бъдеще ще се нуждаем от повече площи.

.........................

Цялото съдържание може да видите тук: https://bit.ly/38wk1eT

 

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

Facebook