Нова логистика в източна София

Нова логистика в източна София

"И Ар Джи Капитал - 3" продаде 131 дка на Околовръстното на София за 5.1 млн. евро.Теренът е купен за целите на "Индустриален парк София-изток".
 

източник: www.capital.bg
автор: Боряна Генчева

снимка: Гугъл Мапс

В очакване на задаващата се стагнация и намаляване броя на потенциалните купувачи на недвижими имоти "И Ар Джи Капитал - 3" АДСИЦ продаде и предпоследния терен от портфолиото си. Сто тридесет и един декара на "Околовръстен път" в триъгълника с "Челопешко" и "Ботевградско шосе" смениха собствеността си срещу 5.1 млн. евро (39 евро на кв.м). Окончателният договор е сключен на 2 септември, съобщи дружеството продавач в бюлетин Investor.bg.

Купувачът според Имотния регистър е дружеството "Асетс мениджмънт". Собственикът му Спас Шопов поясни за "Капитал", че инвестицията всъщност ще е на "Индустриален парк София-изток", в който "Асетс мениджмънт" има дял 49%.
 

Продавачът погасява облигации

"И Ар Джи Капитал - 3" е регистрирано през 2006 г. като българско дружество със специална инвестиционна цел, което влага набраните средства в недвижимости. През 2007 г., по време на имотния бум, купува имоти в София, Стара Загора, Варна и Бургас. То е последното от трите дружества за инвестиции в имоти от групата И Ар Джи, създадени преди години от Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ). Фондовете бяха част от инвестиция на американското правителство, която да подкрепи прехода на страната към пазарна икономика, като други средства отидоха за създаване на банка и фонд за рискови инвестиции. Покрай влизането на България в ЕС беше взето решение инвестициите да бъдат продадени, тъй като финансовите пазари тук вече са се развили.

Като приемник на активите на БАИФ сега фондация "Америка за България" има дял 49.37% в "И Ар Джи Капитал - 3". Останалите акционери са физически лица, по-големите сред които са Франк Луис Бауър със 7.88% и Майкъл Дейвид Хънсбъргър с 5.93%, по данни от доклада за дейността за 2019 г.

В края на юни тази година активите на "И Ар Джи Капитал - 3" са за 18.48 млн. лева, от които 17.84 млн. са инвестиционни имоти, а 581 хил. лева - парични средства. Собственият му капитал е 14.3 млн. лева.

В същия бюлетин на 11 септември борсовото дружество съобщава, че с получените 5.1 млн. евро е погасило пълно и предсрочно облигационна емисия с главница 1.156 млн. евро и лихва малко над 1 млн. евро. При нея първоначално са емитирани 6.8 млн. евро с купон от 9.5% годишно, обезпечени с ипотека на имотите на "И Ар Джи Капитал - 3" в София. Облигационният заем се притежава изцяло от фондация "Америка за България". След тази операция в АДСИЦ от сделката би трябвало да са останали около 2.9 млн. евро.

Цялата статия може да прочетете тук: https://bit.ly/36pnDvX

Адрес

град София

бул. България 53, Търговски център, ет.3

моб.: +359 884 60 60 70

тел.:  +359 2 4432 655

Facebook